Brf, Inkomst, Styrelsearbete

Styrelsearbete som extrainkomst

Redan när vi köpte vår bostadsrätt visste jag att jag ville (försöka) gå med i styrelsen. Jag ville lära mig mer om styrelsearbete och kring bostadsrättsföreningar och det arbete som krävs för underhåll osv. Det verkar tyvärr generellt svårt att hitta folk som vill sitta i brf styrelser, jag tror inte det bara är i vår förening, men det var väl tur för mig kanske för det innebar att jag fick gå med direkt i styrelsen! Jag blev till och med invald innan jag flyttat in eftersom årsstämman var under sommaren och vi flyttade in i september.

Styrelsearbetet var definitivt inte som jag förväntat mig. Jag hade trott det skulle vara strukturerat och åtminstone semi-professionellt. Men tvärtom klev jag in i en turbulent styrelse med (makt-?)konflikter och allmänt oorganiserat arbete där jag inte fick någon introduktion eller kläm på vad sjutton jag skulle göra egentligen. Det var frustrerande att känna att jag inte visste vad jag skulle göra. Efter många månader av jobbiga möten byttes stora delar av styrelsen ut och det blev lugnare och mer gjort. Fortfarande är det ett fåtal personer som gör merparten av arbetet men jag tycker inte det är för att ingen annan vill utan snarare för att ingen blir insläppt och vet vad de ska göra.

Trots alla jobbiga turer, konflikter och allmän förvirring tycker jag det på det stora hela är intressant att sitta med i styrelsen i en hyfsat stor bostadsrättsförening (omkring 180 lägenheter). Jag får en helt annan insyn i vad som händer i föreningen än om jag bara vore vanlig medlem. Självklart följer stort ansvar med styrelseposten också men som tur är har vi (numera!) en kompetent ekonomisk och teknisk förvaltade att luta oss mot.

De flesta styrelser får något slags (ofta mest symboliskt) arvode för sitt arbete, så även vår. Skulle man slå ut arvodet per nedlagd timma eller så blir det dock inte många kronor. Att sitta i en brf styrelse gör man inte främst för pengarna utan mer som en hobby eller av intresse. Men visst är det en trevlig extra inkomst!

Hur mycket arvode styrelsen får och hur det fördelas kan skilja sig mycket åt mellan föreningar. I mindre föreningar kanske man inte har något arvode för då blir det som att pengarna bara cirkulerar, åtminstone om alla turas om att vara delaktiga i styrelsen. I mellanstora föreningar (30-50 lägenheter) kan arvodet vara 1000-1500 kr per lägenhet och år, men i större föreningar blir det oftast för stora belopp (enligt organisationen Bostadsrätterna). Kanske vanligare att utgå från prisbasbelopp, enklare för stämman att besluta om samma prisbasbelopp varje år istället för att sitta och räkna belopp och räkna upp med index.

Arvodesfördelningen inom styrelsen är det styrelsen själv som beslutar om (inte stämman) och det finns många varianter att fördela på. Vanligast är att de som gör det mesta arbetet, oftast ordföranden och sekreterare och/eller kassör, får den största delen som ett fast arvode medan övriga tar en mindre del. En annan modell är att arvodet är rörligt och fördelas efter mötesnärvaro (tex som ett fast belopp per möte per person), vilket gynnar närvaron. Ytterligare en variant är timarvode där ledamöterna får betalt per nedlagd tid.

I vår styrelse har vi valt att en del av arvodet är fast per ledamot och en del är rörligt enligt mötesnärvaro. Det kände vi var en bra lösning för vår styrelse. Tanken med den rörliga arvodesdelen var att få upp mötesdeltagandet, inte för att det brukar vara något problem men det bästa är om så många som möjligt är med på alla möten de kan och då kanske en peng kan motivera, särskilt som våra möten brukar vara på söndagseftermiddagar då folk annars kanske har annat för sig. Just nu pågår dessutom mycket i vår förening så mötesfrekvensen är hög, varannan vecka förutom under semestertider, så styrelsearbetet tar mycket fritid från oss ledamöter. Hela styrelsen hos oss har 4 prisbasbelopp att dela på, och vi är max 10 st (7 ledamöter och 3 suppleanter). Om styrelsen är fulltalig och samtliga sitter hela perioden, och alla deltar på samtliga möten, blir det ca 18 600kr (2019) före skatt i extra inkomst (obs för hela året, inte per månad). Det är inte så illa som extra inkomst, alla bäckar små…

En reaktion till “Styrelsearbete som extrainkomst”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s