Boende, Inneboende

Kontrakt för inneboende

Vi har valt att tidvis hyra ut ett till två rum i vår bostadsrätt till inneboende då vi inte behöver dessa rum just nu. Vi vill göra allt så tydligt och klart som möjligt och självklart behövs ett hyresavtal som reglerar allt mellan oss och dem.

För att inte behöva uppfinna hjulet igen googlade vi efter färdiga mallar för hyresavtal som man kunde använda gratis. Kollade igenom ett flertal olika men fastnade för det längsta, ett fem sidor långt hyresavtal för inneboende som jag tyckte var uttömmande. Avtalet går att hitta här, och på sidan BostadsPortal finns även andra hyresavtal för första- och andrahandsuthyrning.

Hyresavtalet vi valde tar upp en mängd olika områden vilket jag tycker gör avtalet tydligt för båda parter, dock kommer vi även komplettera med en lista över möbler, allmänna regler för lägenheten och städning mm men mer om det lite senare. I denna färdiga mallen får man bl.a. fylla i vad hyresgästen har tillgång till för rum och utrymmen, hyrestid och hyra såklart.

Vad gäller hyrestiden har jag förstått att om man skriver ett slutdatum kan man inte säga upp hyresgästen innan det datumet vilket kan vara en nackdel om man inte kommer överens. Vi kommer välja tillsvidare kontrakt med vanlig uppsägningstid, antagligen 3 månader som står på kontraktet, så till vida hyresgästerna inte önskar kortare uppsägningstid för det kan ju vara en fördel för dem också beroende på deras planer. Vad jag gillar med detta kontraktet gällande hyran är att det är förtryckt att om vår hyra skulle ändras (upp eller ned) så justeras även deras hyra på motsvarande sätt. Det känns tryggt att ha den säkerheten då vi endast tar ut vad som är skälig hyra och ingenting extra.

Det är många delar av detta hyresavtal som jag känner att jag själv säkert skulle glömt att ta med ifall jag försökt skriva ihop det själv, och många delar som saknades i alla andra avtal jag hittade online. Visserligen fanns det hyresavtal att köpa på diverse juristsidor men det känns alltid som om man köper grisen i säcken med sådant. Några bra delar jag särskilt uppskattar är om möblering (hänvisar till separat bilaga i kontraktet), nyckelutlämning, deposition, allmänna bestämmelser som att inte hyra ut i andra hand, ingen nedsättning av hyra pga vanligt underhållsarbete och följa ordningsregler.

Utöver detta färdiga kontrakt kommer vi ha flera bilagor. I en bilaga kommer vi specificera möbler och annat som finns i rummen, och vad som ingår i hyran. Vi kommer även skriva lite om vad som ingår och gäller för de gemensamma utrymmena, t.ex. viss köksutrustning jag inte vill att de använder utan att fråga (som min dyra köksassistent), vilket porslin jag är mer eller mindre rädd om. Vill även vara tydlig med vad som gäller i badrum och toalett med tvättmaskin och tvättstuga, och andra utrymmen. Det känns bättre att ha med för mycket och kanske vara övertydligt, och att de kanske tycker man är petig än att ha med för lite och irritation uppstår.

Vår sista bilaga kommer handla om städning och speciellt om de gemensamma utrymmena. Vi har tänkt att vi alla delar på ansvaret för städningen av de gemensamma utrymmena hall, kök, badrum och toalett. Vardagsrummet blir nog mest vårt så det kan vi sköta själva, plus att jag inte vill att andra är där inne om jag har jobbpapper framme eller liknande. Vi sätter därför upp ett städschema där man olika veckor ansvarar för olika utrymmen och vad som ungefär ingår i städningen. Det känns viktigt att alla blir delaktiga och att vi hjälps åt eftersom vi trots att bor tillsammans.

En försvårande faktor för oss var att vi sökte internationella studenter som inneboende och att kontrakten är på svenska. Jag kände dock att vi inte kunde lägga någon tid eller energi på att försöka skriva ett korrekt kontrakt på engelska eftersom vi trots allt befinner oss i Sverige. Istället blev det så att vi förklarade de olika delarna i kontraktet och de inneboende fick med sig det innan de skrev på, för att kunna få någon annans översättning och inte behöva lita på vad vi sade stod där.

Jag tror definitivt att vi kommer fortsätta använda den mall vi nu hittat för kontrakt för inneboende, om vi kommer fortsätta ha det. Vad som kan utvecklas tror jag är våra allmänna trivselregler för lägenheten, de kan nog behöva preciseras allteftersom vi upptäcker eventuella svårigheter med att bo ihop med andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s