Företagande

Tjuvkika på bolag

När jag är ute och t.ex. äter någonstans på ett café eller restaurang brukar jag nästan alltid kolla upp ställets ekonomi, mest bara för skojs skull. Kanske är jag lite yrkesskadad eftersom jag själv drivit restaurang. Det började med att jag kollade upp konkurrenterna, liknande restauranger i samma stad eller åtminstone i samma nisch i branschen. Först var det mest omsättning, vinstmarginal, utveckling över tiden och liknande jag kollade upp, mest för det var lättillgängligt och även lätt att förstå innan jag blev mer insatt i nyckeltal och alla andra siffror.

Ok det är kanske inte att tjuvkika men ibland känns det så, när man sitter på stället och viskar med partnern man är där med om hur mycket stället omsätter, om de går plus eller inte, hur många anställda de verkar ha och mycket mer.

Min absoluta favoritsite för att göra detta är allabolag.se, numera är det dessutom gratis att ladda ner hela årsredovisningar om man skulle vilja det. Ofta får man en bra överblick direkt på hemsidan med flera års data. Årsredovisningen kan dock också vara skoj att djupdyka, men det gäller att komma ihåg att det finns många saker som påverkar ett litet företags resultat och mycket information står inte med någonstans, så tillfälliga dalar eller toppar kan man ofta ta med en nypa salt.

Lättast är att skapa ett konto på sidan, då kan du enklast ladda ner årsredovisningar du är intresserad av. Jag tittar t.ex. gärna upp företag jag söker jobb hos också, för att få en inblick i verksamheten och siffrorna.

En annan kul funktion är att när du t.ex. kollat upp ett företag kan du klicka dig fram till vilka som sitter i styrelsen (dvs oftast ägarna i små bolag) och kan klicka på deras namn för att se om de också har andra företag.

Varför inte kolla upp din egen arbetsplats? Eller konkurrenternas? Dina favoritbutiker? Restaurangen du alltid besöker? Det finns massa spännande information i siffrorna, och man behöver definitivt inte förstå allt från början!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s