Företagande

Första utdelningen från egna bolaget

I år är första gången sedan vi startade vårt företag som vi kunnat (valt att) ta utdelning, tjoho. En riktig milstolpe som uppnåtts! Det känns så grymt bra att ha ytterligare en inkomstkälla som är åtminstone till största delen passiv för min del.

Jag startade företag tillsammans med min dåvarande sambo, där sambon kunde det praktiska och jag skulle sköta ekonomin, administrationen och i början även arbeta i den dagliga verksamheten. Tanken från början var att jag efter några år, när verksamheten var igång, skulle lämna över allt praktiskt arbete till sambon och gå vidare i min karriär och arbeta med annat. Av flera olika anledningar tog förhållandet slut men vi fortsatte vara vänner och driva företaget tillsammans, men jag lämnade den dagliga verksamheten och sökte mig till andra jobb. Sedan dess har det rullat på, vi har fortsätt utveckla företaget (jag mestadels på distans eftersom jag flyttade till annan stad) och nu får vi äntligen skörda frukterna från det.

Det finns såklart en massa strategier man kan ha kring lön och utdelning från eget AB. Kan väl inte direkt säga att vi maximerat det som många rekommenderar, dvs först lön till brytpunkten för pension och sedan utdelning. Det har varit svårt att maxa lönerna då vår bransch generellt har små marginaler och vi prioriterar vår personal i jämförelse med många andra i branschen utefter vad vi hört (tex heltidsanställningar, extra gåvor och bonus odyl), men vi tar en hygglig lön än så länge, och hoppas öka den så småningom såklart.

Själv är jag inte övertygad om att vi kommer få någon pension att tala om från staten så jag ser ingen större anledning till att förhålla oss till lönegränsen för statlig pension. Däremot har vi t.ex. sett till att maxa SGI och liknande inför att vi båda skaffat barn och varit föräldralediga (på var sitt håll).

För bolaget väljer vi att i första hand sätta av maximalt till periodiseringsfond för att ha reserver till ev sämre kommande år för att trygga företaget på lång sikt. Tyvärr (?) har vi ingenting att göra överavskrivningar på längre då vi inte har några anläggningstillgångar där avskrivningar görs, så vi har inte så mycket spelrum att spara vinst innan skatt i företaget. I slutet av året gör vi annat för att minimera vinsten, som att göra extra avsättningar till vår tjänstepension och se över att vi tagit t.ex. skattefri friskvårdsförmån, ser över om vi behöver köpa in något speciellt till företaget eller liknande – normala saker som jag tror de flesta egna företagare gör i slutet av året.

2020 visade sig vara riktigt bra för vårt företag, trots Covid-19. Efter en lite skakig vår 2020 då vi tappade ganska mycket omsättning (då vi också fick lite stöd i och med att vi permitterade vår personal) fick vi en rekordsommar och riktigt bra höst och vinter. 2021 har startat helt otroligt bra med rekordmånad efter rekordmånad (jämfört med samma månad alla tidigare år) och sommaren (vår högsäsong) ser riktigt ljus ut också. Jag hoppas verkligen detta håller i sig och blir vårt nya normaltillstånd!

Nu i ett första steg tar vi ut ungefär som en genomsnittlig månadslön i utdelning, så får vi se mot slutet av året om det blir ytterligare utdelning då – det beror på hur sommaren och hösten går. Det känns verkligen som en framgång att vårt kämpande nu ger utdelning. Jag känner mig grymt stolt att jag byggt upp ett företag från grunden och nu kan få passiva inkomster från det – det har länge varit ett stort mål och min huvudstrategi mot FI och frihet. Jag ser verkligen fram emot fler utdelningar de kommande månaderna och åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s