FIRE livsstil, Frihet

Bo/resa deltid utomlands med hjälp av FIRE ?

En av mina drömmar har länge varit att kunna bo halvårsvis, eller deltid, i Sverige och resten av tiden resa eller bo i något varmare land. Jag tycker den långa, kalla, blåsiga och mörka vintern är så jobbig, och det känns som om de flesta bara går och väntar på våren och sommaren.

Tidigare har planen alltid fallit på att jag trott att jag måste hitta ett arbete där jag kan jobba på distans halva året, eller hitta någon affärsidé att utveckla och driva själv online på distans. Drömmen har därför länge varit lagd på is tills jag tänkte att jag hittat den där idén eller det där jobbet. För några dagar sedan insåg jag att denna drömmen skulle gå att leva med hjälp av FIRE! Tanken hade inte ens slagit mig tidigare att jag inte behöver ha ett arbete när jag ska bo utomlands del av året, att det kan ju vara ledig tid att utveckla nya idéer eller för personlig utveckling mm.

Min tanke med FIRE (financially independent, retire early) har aldrig varit att sluta arbeta helt utan snarare att kunna fokusera på olika projekt eller affärsidéer eller karriärvägar där det inte måste finnas krav på inkomst direkt, även om det vore en trevlig sidoeffekt. Sedan finns ju även en mängd intressanta kurser att läsa och nya saker att lära sig via vårt avgiftsfria utbildningssystem som jag uppskattar mycket.

Ett första steg mot denna drömmen var nog ändå att jag på sistone tänkt att jag efter några år i mitt nya yrke, när jag känner mig etablerad och trygg i mina kunskaper, arbetar via ett bemanningsföretag och fokuserar på kortare uppdrag som konsult eller vikare. Då skulle jag inte bli beroende av vad en arbetsgivare tycker om långa resor och behöva få godkänt för tjänstledighet osv. Med kortare uppdrag skulle jag ha mer valfrihet när jag arbetar och även få inblick i fler arbetssätt och utvecklas yrkesmässigt.

Nu känns det självklart att FIRE är lösningen på att bo deltid i Sverige och spendera mycket tid till att utforska andra länder. Jag har alltid föredragit längre resor framför kortare och har inte haft några problem att vara borta flera månader i tagit. Nu kommer det såklart bli lite annorlunda eftersom vi har barn som då kommer behöva gå i skolan. Jag tänker att vi får anpassa oss efter skolterminerna och tex spendera vårterminerna utomlands, komma hem till sommaren och jobba fram till jul igen.

Jag var lite tveksam till vad min sambo skulle tycka om idéen men han var på direkt som tur var. Bara det går att ta med cykel och dator var han nöjd, haha. Upplägget med att vara borta vinter och vår passar även hans yrke då det är gott om jobb från sommar fram till julen medan januari till maj är lågsäsong.

Nu återstår bara att försöka räkna på hur mycket passiva inkomster vi behöver för att starta detta drömlivet! Det är åtminstone några år bort än så länge så vi kommer ha tid att förbereda oss. Jag tänker att vi måste fundera igenom saker som:

  • Vilka länder vill vi bo och resa i? Hur är prisläget där på långtidsboende och aktiviteter?
  • Hur kommer vi vilja bo i Sverige i framtiden? I lägenhet som nu eller i hus? Hur skulle det gå ihop med att stå tomt? Eller hyra ut när vi är borta?
  • Var finns skolor som fungerar ihop med den svenska skolan? Vi måste väl troligen anpassa oss efter var lämpliga skolor finns.
  • Räkna på hur mycket utgifter det skulle innebära att bo deltid utomlands och hur stora marginaler vi behöver ifall vi tex inte skulle få jobb när vi kommer tillbaka till Sverige.
  • Leta upp familjer med liknande livsstil för inspiration

Nu ser jag verkligen fram emot att aktivt jobba mot att nå detta drömlivet. Det känns som om vi hittat vår anledning till FIRE och att det definitivt är uppnåeligt. Det känns mer konkret än det mer luddiga målet att ”bara” nå FI. Nu blir fokus på att bygga upp tillräckligt med passiva inkomster för att leva det liv vi önskar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s