Budget och uppföljning, Privatekonomi

Sätt upp en balansräkning för din privatekonomi

Hur vet du hur din ekonomi utvecklar sig över tid? Hur långt du kommit på din frihetsresa? Sätt ihop en balansräkning över din privatekonomi så kommer du få en ögonblicksbild över din ekonomi och om du dokumenterar du denna regelbundet kommer du se trender över tid, t.ex. hur din pengamaskin växer – väldigt motiverande tycker jag!

Vad är en balansräkning?
I en balansräkning, eller balansrapport, sammanställer man tillgångar och skulder, och skillnaden däremellan blir ens eget kapital, dvs ens förmögenhet eller nettotillgångar. En tillgång kan vara ett saldo på ett bankkonto, kontanter, värdet på en aktie- eller fonddepå, fordringar (alltså om någon annan är skyldig dig pengar), en fastighet eller kanske ett företag man äger. Skulder är kanske CSN-lån, bostadslån på en fastighet, billån eller andra typer av lån och skulder. Man kan säga att balansrapporten är en ögonblicksbild över statusen på kontona just det datumet man utgår ifrån.

Hur gör man?
Jag har valt att göra balansrapporter en gång i kvartalet eftersom jag tyckte det var lagom tidsintervall. Varje månad skulle jag inte orka göra och en gång om året kändes för sällan då jag vill ha lite mer koll på min ekonomi. Välj själv lämpligt intervall för dig.

Börja med att gå igenom alla dina tillgångar; om du har kontanter räkna dem, logga in i din internetbank och notera saldona på dina olika konton. Har du flera olika banker så glöm inte logga in och kolla saldo på alla konton. Om du har nätmäklare, som Avanza, Nordnet eller liknande, logga in hos dem och kolla det totala värdet på din eller dina depåer. Notera även aktuellt värde på andra tillgångar du har, som t.ex. bostad eller andra fastigheter, företag eller fordringar. Aktuellt värde på t.ex. bostad eller ett företag man äger kan vara klurigare att få fram, men det viktiga jag tycker är att undvika glädjesiffror. En bostads värde kan skrivas till inköpsvärde om den är relativt nyinköpt, annars kan man t.ex. försöka uppskatta ett aktuellt värde med hjälp av att titta på generella värdeökningar på bostadsmarknaden och räkna upp sitt inköpspris. Ett mer avancerat upplägg skulle kunna vara att kontakta en mäklare (dock brukar de vilja ha betalt för en värdering om man inte tänkt sälja) för värdering. Vissa mäklare har även prenumerationstjänster på kvm-pris i området man bor i och skickar ut uppdateringar då och då. Själv väljer jag inköpspris eller en rimlig mäklarvärdering för att undvika glädjekalkyler.

Skulder är desto lättare att värdera, titta bara på hur stora skulderna är för tillfället, kolla t.ex. ditt bolån på internetbanken.

Ditt egna kapital, eller storleken på din förmögenhet, får du fram om du drar summan av alla skulder från summan av alla tillgångar. Det blir alltså värdet på tillgångarna efter att skulderna räknats bort.

Vad ska vara med och vad inte?
Exakt vad som ska tas med i balansrapporten och inte är lite av en smaksak och beror även på hur man definierar och tänker kring en tillgång. En del personer väljer att ta med bilar o.dyl. i balansräkningen men det undviker jag att göra eftersom bilar nästan alltid tappar sitt värde över tid. Om du väljer att ta med bilar, båtar och liknande, kom ihåg att räkna ner värdet genom t.ex. schablon eller värdering. Visst kan även en bostad tappa i värde, liksom pengar i madrassen eller på ett konto med 0%-ränta som rappar sitt värde p.g.a. inflationen. Jag tänker dock att för en bostad finns ändå ganska stor chans till att den åtminstone behåller sitt värde över tid, till skillnad mot en bil som nästan garanterat snabbt faller i värde.

Varför och hur använda informationen?
Om du vill hålla koll på hur din förmögenhet ser ut och förändras över tid är det en bra idé att regelbundet upprätta balansrapport över sin privatekonomi. Om du aldrig gjort en balansrapport privat blir du kanske förvånad över resultatet, det blev åtminstone jag, men hur ska man annars kunna hålla koll? Det är ett väldigt enkelt och bra verktyg för att få en överblick och samla tillgångar och skulder på ett ställe.

Du kan använda din balansrapport för att sätta mål inför kommande period eller mer långsiktiga, t.ex:

  • Jag ska öka min förmögenhet till XXXXX kr 
  • Under nästa period/år ska mina skulder minskas med XXXX kr
  • Jag ska alltid ha XXX kr lättillgängliga som buffert
  • Jag vill uppnå en fördelning av mitt kapital på XX % aktier, X-XX % i likvida medel (t.ex. kontanter eller pengar på 0%-räntekonto)
  • Under nästa period/är ska mina kort placeringar (aktier, fonder o.dyl.) öka med XXXXX kr

Balansrapporten kan även användas för att räkna ut olika slags nyckeltal att följa över tid, ännu bättre blir det om du regelbundet följer dina inkomster och utgifter i någon slags budgetuppföljning, eller det som för företag kallas resultatrapport. Det innebär ju egentligen bara att följa upp hur stora inkomster du har, var dina pengar tar vägen (utgifter), om och hur mycket du sparar. Vad använder du din balansräkning till?

Ont om tid?
Om du inte har tid att sätta dig och göra en balansräkning precis den dagen du tänkt så har jag ett tips till dig! Eftersom det kan vara svårt att hitta saldon i efterhand tycker jag ett enkelt sätt är att logga in med telefonen på dina olika banker och tjänster där du har tillgångar och skulder och ta screenshots på alla konton. Alla saldon är enkelt sparade och du kan fylla i din balansräkning  lugn och ro när du vill!

 

En reaktion till “Sätt upp en balansräkning för din privatekonomi”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s