Privatekonomisk utbildning, Uncategorized

Tipsa eller lära syskonbarn, barn mfl om privatekonomi?

Hur mycket privatekonomi fick vi lära oss i skolan? I stort sett inget vad jag kommer ihåg i alla fall. Jag har länge tänkt på hur lite privatekonomi det lärs ut i skolan och att allt ansvar ligger i stort sett på familjen i detta ämne. Kanske är det för att pengar är ett av vårt samhälles tabuämnen – ironiskt nog eftersom vi lever i ett kapitalistiskt samhälle. Har du inte turen att ha en familj som är kunnig i ekonomi, hushållsbudget, investerande odyl så är risken stor att du inte lär dig att hantera pengar och att använda de på ett för dig optimalt sätt. Med tanke på hur lite vuxna generellt pratar om pengar med varandra så blir nog barn ännu mindre exponerade för det och hur ska de då lära sig?

Jag har funderat på att jag skulle vilja hitta något sätt att påverka de unga i min omgivning till att spara och investera, inte nödvändigtvis FIRE utan att ens komma igång och tänka ekonomi långsiktigt. Jag har gett bort några böcker osv men tror kanske det inte tilltalar den målgruppen. I framtiden, om det ännu inte finns, vore det kul att göra någon slags (gratis) privatekonomisk utbildning för unga. Det är väl ett projekt jag kan tänka mig när jag är FIRE tex. Tills dess har jag funderat på att göra en PowerPoint presentation eller liknande men inte fått tummen ur. Därför tänkte jag istället samla tankar kring det jag vill visa dem i några blogginlägg så får jag strukturera det senare.

Jag tänker att jag samlar inläggen under en ny kategori, privatekonomisk utbildning, och att jag skriver som att det är till mina syskonbarn, barn eller andra i min omgivning, eller helt enkelt det jag hade önskat någon sagt eller skrivit till mig. Jag tänker att det kommer vara ämnen som:

 • Ränta-på-ränta effekten och konkreta exempel på olika slags sparande – vikten att att börja Nu även om det är lite
 • Sparande/investerande med olika syften: mål (lägenhet, resa, bil odyl), buffert, pension – 4 hinkar strategin?
 • Hushållsbudget och tips
 • Livsstilsinflation
 • Hur spara rent praktiskt? Automatiskt direkt vid lönen, mikrospara, osv
 • Sätt upp en privatekonomisk balansrapport regelbundet för att se läget
 • Olika sidoinkomster
 • Passiva vs aktiva inkomster
 • Cashflow quadrant tänket – arbetare, egenföretagare, investerare, företagsägare
 • Välja yrke och karriär
 • Vara självständig eller oberoende – särskilt som kvinna
 • Partner och ekonomi – olika sätt att dela upp ekonomin och saker som kan vara viktigt att tänka på
 • Personlig utveckling och utbildning – post i budgeten

Vad önskar du att du visste om privatekonomi, sparande, investerande osv, som ung? Vad skulle du vilja tipsa dagens unga om?

Jag funderar mycket kring hur man ska koka ner det till det allra viktigaste och försöka förmedla det, även till dem som kanske inte förstår värdet av det just nu men man kan försöka så ett frö åtminstone, eller kanske väcka ett intresse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s