Aktier, Investera

Spännande IPO – CoinShare

I år har jag börjat få mer energi och intresse för investerande igen, och ville starta en ”lekhink” d.v.s. använda en mindre del av mitt kapital till lite mer alternativa investeringar. Jag gick med i en tipstjänst inriktad på IPOs (IPO = Initial Public Offering = börsintroduktion). De skickar ut analyser på utvalda företag några dagar innan en börsintroduktion och sedan får man ta ställning till om man vill försöka få tilldelning. De bolag som är populära är långt ifrån säkert att man får köpa aktier i inför en IPO då intresset är stort och fler försöker teckna sig för fler aktier än vad som finns tillgängligt – då får man ha en smula tur.

En första IPO har jag nu deltagit i – CoinShare. Ett bolag vars ”I stort sett hela deras verksamhet rör digitala finansiella tillgångar. De var pionjärer inom att ta fram börshandlade certifikat med Bitcoin som underliggande tillgång. Idag är de störst i Europa inom börshandlade certifikat för kryptovalutor med nästan $5 miljarder under förvaltning (per 19 Feb).” (citat från tipstjänsten) Jag bestämde mig snabbt för att försöka delta också sökte därför tilldelning på två konton (både på Avanza och Nordnet) för att öka chansen. Otroligt nog fick jag napp på båda kontona, även om jag fick färre aktier än jag sökt var det otroligt bra. Jag hade trots allt räknat med att inte få allt jag sökt och därför sökt för mer än jag egentligen hade tänkt investera.

Jag velade länge hur jag skulle göra på första börsdagen – sälja allt, en del eller behålla ? Det verkar vara ett intressant bolag värt att äga ett tag åtminstone, men samtidigt har jag ju haft som strategi att hålla mig borta från individuella aktier. Min tanke från början med att delta i IPOs var att sälja vid börsintroduktionen för att förhoppningsvis tjäna pengar kortsiktigt och sedan använda samma kapital till nästa IPO. Eftersom jag fått mer än jag hade planerat för från början bestämde jag mig för att sälja hälften och behålla hälften ett tag till.

Jag brukar bara köpa och behålla fonder, d.v.s. det spelar inte så stor roll när ordern läggs och börsnoob som jag är trodde jag att börsen öppnade kl 10. Jag satt och nojade lite innan och var lite spänd på hur det skulle gå. När jag loggade in såg jag att handeln ju redan varit igång en timme, haha! Det visade sig vara lika bra det, annars hade jag troligen sålt för tidigt eller fastnat framför börsskärmen på jobbet. När jag loggade in hade CoinShare fått en mycket bättre start än jag trott och gått upp drygt 100% sedan öppning!

Kände tydligt i kroppen att det blev lite nervöst och pirrigt – hur länge skulle jag vänta på att sälja? Jag försökte att tänka att när kursen redan har mer än dubblats spelar det inte så stor roll exakt vilken kurs jag säljer på – jag kommer ändå tjäna en rejäl slant. Just det här att blanda börsen och känslor är något jag brukar vilja undvika för att inte bli känslostyrd. Jag brukar ju hålla med när andra säger att investera ska vara tråkigt och långsiktigt. Det är så lätt att ryckas med och få en kick när det går bra en gång på börsen – jag känner att jag får vara försiktig och komma ihåg att dessa investeringar bara är för skojs skull i lekhinken och inte med majoriteten av mitt kapital.

Jag får ändå säga att jag lyckades bra med försäljningen av den delen jag tänkt. Introduktionspriset hade varit 44,90 och jag sålde mellan 110 och 120 kr. Jag vågade mig inte på att sälja allt på en gång utan sålde i flera mindre poster. Jag vet inte riktigt hur jag ska räkna, men man kan väl säga att jag antingen tjänade 8900 kr på de aktier som såldes och jag behöll resten, eller att jag tjänade 3100 kr och får 130 gratis aktier. Hur som helst känns det som en grymt bra dagsförtjänst!

Jag ska försöka att inte bli alltför fast i IPOs odyl nu bara. När det går så här bra första gången är risken nog stor för antingen besvikelse vid senare tillfällen eller sökande efter fler kickar och kanske högre risktagande. Dock tänker jag att jag får försöka räkna på något slags medelvärde på alla IPOs jag deltar i framöver och får räkna med att vissa kanske går lite back också. Hur som helst var det roligt att delta och superkul att jag fick tilldelning på två konton av två! Det blir säkert fler IPOs framöver – baserade på tipstjänsten jag gått med i för jag har inte tid eller intresse av att försöka lära mig göra avancerade analyser i dagsläget. Jag får hålla tummarna för att aktien fortsätter gå bra framöver också eftersom jag ju behöll en del aktier. Det väntar att se om det var rätt beslut eller inte, men även om aktierna blir värdelösa har jag ju tjänat pengar på att delta i denna IPOn – woho!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s