Fonder, Investera

Savr – uppstickare bland fondmäklarna

Det har dykt upp en ny intressant nätbank – eller som de kallar sig, fondrebell. De säger sig utmana storbanker och nätbanker genom en annan affärsmodell där de kapar en stor del av avgifterna för fonder, eller framför allt för aktivt förvaltade fonder, dvs dyra fonder. Vanligtvis får banken en provision av fonden och den ger Savr tillbaka till kunderna istället för att behålla själva. Eller som Avanza själva förklarar det:

Vi får betalt av fondbolagen i form av en distributionsersättning, som också brukar kallas för kickback. Den består helt enkelt av en fast procentsats av fondens förvaltningsavgift. (…) Vanligtvis uppgår distributionsersättningen till 40-50% av förvaltningsavgiften och betalas av fondbolagen till oss varje kvartal.

Avanza

Här följer en kort jämförelse av fondavgifterna på några fonder på Savr respektive Avanza:

FondSavrAvanza
Länsförsäkringar Global IndexnäraFinns ej0,22 %
SPP Global Plus A0,40 %0,43 %
AMF Aktiefond Småbolag0,38 %0,45 %
Proethos Fond0,71 %0,79 %
Coeli Global Selektiv1,19 %1,8 %
AuAg Precious Green0,93 %1,54 %
Länsförsäkringar Fastighetsfond0,88 %1,49 %
Swedbank Robur Ny Teknik1,02 %1,34 %
TIN Ny Teknik1,07 %1,59 %

Hur stor skillnad kan avgiften göra på avkastningen? Vi kan göra ett kort räkneexempel där vi säger att vi sparar 1250 kr per månad (motsvarande barnbidraget 2021) under 20 år. Vi investerar i en fond som antingen har en avgift på 1,5% eller 1,0%. Med en genomsnittlig årlig avkastning på 8% (det normala historiskt sett) blir skillnaden i vinst hela 12,9 %, eller drygt 40 000 kr skillnad i portföljvärde (611 000 vs 651 000 kr)!

Jag tyckte det lät toppen att kapa avgifter eftersom just avgifterna är en av de viktigaste aspekter som avgör avkastningen på lång sikt (se räkneexempel ovan). Jag valde att inte flytta över mitt sparande utan startade bara ett nytt ISK för att testa om plattformen passar mig eller inte. Som tur var hade jag en investeringsbuffert att lägga in lite pengar från, som en startportfölj i Savr. Under hösten hade jag även blivit lite influerad av diverse poddar och läsning och blivit sugen på att komplettera min indexstrategi med lite utvalda aktivt förvaltade fonder så det passade bra att jag hittade Savr nu. Jag är ännu inte övertygad om att det är rätt strategi men jag tänker testa ett tag eftersom jag känner att jag har en stabil grund att stå på i form av min indexnära portfölj.

Det gick snabbt och lätt att skapa ett konto hos Savr och de har en enkel app. Enkel både som i lättanvänd men också som i få funktioner. Eftersom fondavgifterna är lägre tyckte jag det var ok att användarvänligheten var så där. Det som jag upplevde jobbigast var att det var långsamt att göra insättningar – det tar flera dagar. Hos t.ex. konkurrenten Avanza kan man på flera sätt sätta in pengar direkt in på kontot och kan lägga order efter någon minut. Men som sagt, med så pass låga avgifter kan jag nog stå ut med vissa begränsningar just nu.

Jag behöver fortfarande arbeta fram en strategi för val av aktivt förvaltade fonder och hur jag ska utvärdera dem. Än så länge har jag inte haft varken energi eller tid att själv sätta mig in i olika strategier utan har gått en del på tips från t.ex. rikatillsammans.se och även letade runt lite i Savr. Jag tänker att det är bättre att ha pengarna i marknaden än utanför även om placeringen kanske inte är optimal än.

Till en början satte jag upp vad jag kallar mikroinvesterande. Jag lägger upp flera separata månadssparande under många olika datum i månaden med mindre belopp, och finns det då pengar på mitt konto dras det och investeras i valda fonder. De fonder jag tycker är viktigast att kunna köpa ligger med datum strax efter löning och sedan fördelar jag över månaden. Det behöver inte vara stora belopp utan kan vara någon eller några hundralappar vid varje tillfälle. Denna typ av mikroinvesterande gör att jag inte direkt märker av att jag sparar och investerar, även nu när jag har väldigt låg inkomst som studerande. Det dras från mitt kortkonto och skulle jag behöva handla mat eller liknande har jag en liten buffert till det på ett annat konto så det är ingen risk att jag står helt barskrapad till nästa löning p.g.a. mitt mikroinvesterande.

En viktig aspekt i min investeringsstrategi har alltid varit att jag ska kunna köpa och glömma bort mer eller mindre. Eller kanske rättare sagt att jag inte ska behöva gå in och titta på mina konton speciellt ofta – och heller inte göra det. Jag tycker att en gång i kvartalet har varit lagom att titta till hur portföljerna går. Det har än så länge varit svårt för mig att hålla fast vid detta när det kommer till Savr. Kanske är det nyhetens behag eller kanske att det känns mer spännande med de aktivt förvaltade fonderna som har mer att bevisa. Under de snart två månader jag haft konto hos Savr har jag loggat in ganska många gånger (utöver de gånger jag köpt eller lagt upp månadssparande), säkert 5-10 gånger. Det är enligt min strategi 5-10 gånger för mycket för det borde varit 0-1 då vi bara är halvvägs till nästa kvartal då jag ska sätta ihop årets första balansräkning.

Fördelar jag ser med Savr just nu

  • Lägre fondavgifter – framför allt på de dyrare fonderna
  • Enkel att använda och komma igång
  • Möjligt att fondpriserna på andra plattformar pressas om Savr blir en stor aktör

Mina nackdelar med Savr

  • Tar lång tid att sätta in pengar och göra sina köp
  • Jag loggar in för ofta – det är mer spännande eller varför?
  • Mindre utbud

Skulle jag enbart satsa på indexfonder skulle jag inte tycka det var värt att byta eller öppna konto hos Savr då användarvänligheten hos t.ex. Avanza eller Lysa är riktigt bra och prisskillnaden därmed inte känns värt besväret. Hade jag haft en strategi med långsiktigt fokus på aktivt förvaltade fonder hade jag troligen flyttat över hela eller delar av min portfölj om de fonder jag var intresserad av var väsentligt billigare. Just nu ser jag Savr som ett komplement till Lysa och Avanza där jag kan testa på lite aktiva fonder till en lägre avgift. Det ska bli spännande att se hur Savr påverkar de andra aktörerna på marknaden framöver då det redan varit en hel del skriverier i media om fondavgifterna, mer specifikt dessa kickbacks.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s