Böcker, Recensioner

Bok: Bli rik långsamt!

Boken med den långa titeln; Bli rik långsamt! – ”det magiska trollspöet”, 8-regeln och andra knep för att bli rik utan ansträngning, av Peter Karaszi och Ali Kashani, kom ut 2019 och är en lättläst bok med fokus på att förklara ekonomisk tänk och enkla verktyg för att bli rik långsamt. Jag tycker inte att boken känns lika genomarbetad som många andra böcker på området, t.ex. tyckte jag det kändes som om vissa kapitel kunde förklarats mer ingående, särskilt ett om att utbildning alltid lönar sig (vilket jag vill minnas att jag läst att det INTE alltid gör i Sverige). Jag störde mig även på författarnas resonemang kring jämställdhet (”…trots att vi har ett jämlikt samhälle…” s.11) och när de ibland resonerade om barn – och det var sådana avsnitt som gjorde att det känns som om boken skulle behövts redigeras och bearbetas lite mer.

Jag tycker ändå att det känns som en helt ok nybörjarbok som förklarar många basbegrepp och koncept enkelt, kort och koncist. De börjar med att förklara ränta-på-ränta (”det magiska trollspöet” som de kallar det, lite onödigt kan jag tycka) och ger även en enkel tumregel om att investerat kapital i genomsnitt fördubblas var tionde år. Därifrån tar de fram 8-regeln som innebär att man vid ett inköp kan ta priset på det man tänkt köpa och multiplicera det med 8 för att få fram vad samma summa pengar investerade i 30 år skulle bli om man avstod köpet. De använder 8-regeln till att reflektera kring om ett visst inköp är värt sitt pris eller om man istället borde investera samma summa. Kul tumregel tycker jag, och ett enkelt sätt att väga konsumtion nu mot att investera och konsumera i framtiden istället.

Boken är uppdelad i tre olika avsnitt; minska utgifterna, öka inkomsterna, och att spara och investera. Varje avsnitt är uppdelade i ett flertal kortare kapitel, totalt 30 stycken, som är lättlästa. I det stora hela tycker jag författarna vill förmedla att alla kan bli rika, det kräver bara tid och goda vanor, samt att det handlar mycket om mindset och att ha förståelse för viktiga koncept som ränta-på-ränta mm.

Första delen – minska utgifterna

Jag tycker att denna delen av boken visserligen är viktig men har lite fel rubrik. Många av kapitlen handlar om att skapa ett ekonomi-tänk och livsstilsval, snarare än att direkt vara kopplade till att minska utgifter även om det säkert kan bli en bieffekt, men det är en bra inledning på boken.

Förutom redan nämnda koncept tar avsnittet upp vikten av att, åtminstone under en period, göra och följa upp en budget för att få kontroll på sina in- och utgifter. Mikrosparande (att spara småsummor när man lyckas stå emot onödiga inköp), att lära sig pruta, se över sina försäkringar och att undvika spel med pengar är några korta kapitel som jag tycker känns självklara men som kanske har sin plats i en nybörjarbok.

Det finns några kapitel i slutet av avsnittet som jag tyckte var mer intressanta, kanske för att de handlade mer om personlighet. Min tolkning av de sista tre kapitlen i avsnittet handlar om att våga gå sin egen väg, stå emot trender som inte gagnar en själv och ens mål och att pengar och prylar inte är kopplade till en persons värde. Gå din egen väg helt enkelt. Kanske resonerade dessa avsnitten med mig mycket för jag har försökt ha den filosofin sedan skolåldern.

”Prata inte om pengar. Har du märkt att de med riktigt mycket pengar sällan pratar om pengar? Om du (…) blir välbeställd så berätta inta det för någon – utom möjligen din partner.”

s.68

Avsnittet avslutas med att författarna säger ”Prata inte om pengar. Har du märkt att de med riktigt mycket pengar sällan pratar om pengar? Om du (…) blir välbeställd så berätta inta det för någon – utom möjligen din partner.” Det här kan jag bara inte hålla med om rakt av. Jag håller med om att man inte ska skryta om sina pengar eller tro att man är bättre än andra, men jag tycker det finns andra sätt att prata om pengar. I många Facebook-grupper med ekonomi-fokus där jag är aktiv pratas ofta pengar och det finns många som fritt delar med sig av såväl sina siffror som sin väg dit. Sättet att prata om pengar tycker jag ska vara inspirerande eller utbildande, att dela med sig av sina kunskaper och hjälpa andra nå rikedom och sina drömmar är något mycket positivt i min mening.

Andra delen – öka inkomsterna

Större inkomster innebär att det kan bli lättare att spara och investera mer, så länge du inte går i fällan med livsstilsinflation – att du spenderar mer ju mer du tjänar. De flesta fokuserar på att minska sina utgifter och ge råd kring det för att det är betydligt enklare än att höja inkomsten. Författarna går igenom de klassiska sätten att öka sina inkomster på; höja sin lön, ha extrainkomster eller passiva inkomster, samt att arbeta för sig själv – d.v.s. eget förtagande på något sätt.

De argumenterar för att försöka höja lönen på sin befintliga arbetsplats med i mitt tycke flera vettiga argument. Som arbetsgivare är det dyrt och krångligt att rekrytera någon ny, det tar tid att lära upp ersättare och som arbetsgivare kan det vara bättre och enklare att höja din lön än att börja processen med nyrekrytering – förutsatt att du är en värdefull medarbetare som de vill behålla förstås. Jag gillar särskilt deras råd om att göra mer än man får betalt för, i form av det lilla extra t.ex. god service. Medarbetare, kunder och arbetsgivare kommer säkerligen märka och uppskatta dessa små saker. Det är sådana anställda och medarbetare som åtminstone jag kommer ihåg och blir glad av att tänka på och jobba med, och det är värdefullt för arbetsgivaren.

Ett annat sätt att höja sin lön är såklart att byta jobb med jämna mellanrum, författarna nämner att experter (men nämner inte vilka de är) säger mellan varannat och var femte år är optimalt. När man stagnerar i sin utveckling, tappat motivationen eller fastnat i löneutvecklingen på sin arbetsplats kan det vara lämpligt att fundera på att byta jobb och då få chans att öka lönen, förhoppningsvis rejält.

Tredje delen – att spara och investera

Författarna inleder avsnittet med att resonera kring varför man ska spara och uppmanar till att se sparande och investerande som något som ska kunna ge en ett rikare liv och frihet genom att kunna ha valmöjligheter. Jag gillar listan de gjort över saker att spara till; buffert för oförutsedda utgifter, boende, sin kompetens, investeringar på både kort och lång sikt, eget företag, för en god ålderdom samt för att kunna hjälpa andra.

De pratar om att utbildning alltid lönar sig men de verkar ha ett internationellt perspektiv för i Sverige lönar sig inte alltid utbildning tyvärr (läs mer genom att googla på ämnet, det finns mycket sagt om det de senaste åren. Dock gillar jag att författarna trycker på att fortsätta fortbilda sig genom livet men att inte enbart förlita sig på den kompetensutveckling ens arbetsgivare tillhandahåller. De nämner att de kurser arbetsgivaren skickar en på kommer alla andra också att gå, såklart inte exakt de kurserna utan det handlar ju om mängden utbildningstimmar eller typ av kurser. För att skaffa sig en konkurrensfördel behöver man se till att kunna gå fler och bättre kurser. De uppmanar därför till att lägga undan pengar till att kunna stå för sin egen kompetensutveckling genom att t.ex. betala för kurser själv och att kunna ta obetalt ledigt för att kunna gå kurser.

De skriver såklart en del om hur man investerar, det vanliga kring att vara långsiktig och diversifiera sin portfölj. Jag gillar framför allt att de förespråkar att inte titta på sina investeringar för ofta, för har du investerat på lång sikt finns ingen anledning att dagligen gå in och kolla värdet för du ska ju ändå inte sälja. Det är bra att de diskuterar de psykologiska bitarna av investering och vanliga fallgropar (kapitel 19). De förklarar i några kapitel hur man kan tänka kring investeringar och tar upp risk, aktier, fonder mm. Sammanfattningsvis rekommenderar de att ha ett flertal aktiefonder, inklusive indexfonder, i sin portfölj. Fokus bör vara på låga avgifter, men de nämner samtidigt att inte stirra sig blind på enbart avgifterna.

Vad tar jag med mig?

  • Alltid bra med en påminnelse: Viktigt att börja spara och investera tidigt eftersom investerat kapital ungefär fördubblas var tionde år. Alltså börjar man spara tio år tidigare än en annan person men sparar lika mycket kan man ha dubbelt så mycket vid pensionen! Jag måste försöka påverka de unga i min omgivning att spara och investera…
  • 50/50-regeln måste jag fundera lite mer kring, om det kan vara något för vår familj eller inte. Den innebär att man för att sporra barn till att målspara erbjuder att betala hälften av vad det än är de vill ha, så länge de själva också bidrar med hälften. Vid första anblick tyckte jag det lät bra men jag vill inte hoppa på något för snabbt.
  • En klassiker såklart men bra att bli påmind om att jämföra ett inköp med hur mycket man måste jobba för att finansiera köpet? En extra aspekt av detta är att tänka på vad man kunnat göra istället för samma pengar; jämför ett onödig eller dyrt inköp med nödvändiga inköp.
  • Vänta inte på att din arbetsgivare erbjuder och bekostar kurser för kompetensutveckling utan ta tag i den själv genom att t.ex. ha en budgetpost för utbildning.
  • ”Att inte ta risker är den största risk du kan ta” – så sant både vad gäller investeringar och livet i stort

Jag kände mig rätt så kluven kring den här boken när jag läste den. Det fanns en hel del bra bitar och jag gillar verkligen att de förespråkar viss återhållsamhet i ens livsstil och att ifrågasätta t.ex. hur stort boende man verkligen behöver. Det fanns småsaker som störde genom boken, framför allt när de pratade om jämställdhet, barn och utbildning, och de sakerna påverkade nog mitt helhetsintryck negativt. För en nybörjare tror jag dock att boken är en bra start då den förklarar många ekonomiaspekter på ett enkelt och kortfattat sätt. Jag kommer nog slå in boken till julklappsleken vi har i familjen till nästa år så någon annan får mer nytta av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s