Boende, Inneboende

Reflektioner kring att ha inneboende

Nu har det gått 2,5 år sedan vi flyttade in i vår något för stora lägenhet och började ha inneboende hos oss. Vi valde lägenheten delvis eftersom den gav oss möjlighet att ha 1-2 inneboende då den var rymlig och hade en bra planlösning. Det är en stor fyra där ett sovrum och vardagsrum sitter ihop och de andra två rummen ligger lite för sig själva med ingångarna rätt långt ifrån. Alla tre sovrummen är på ena sidan av byggnaden medan köket och vardagsrummet är på andra sidan, vilket gör att inget rum ligger vägg-i-vägg med köket, vilket vi såg som en stor fördel. Vi föredrog att köpa en lite billigare och större lägenhet med visst renoveringsbehov än en nyare där vi nog skulle bott mindre och därmed kanske inte kunnat ha inneboende.

Vi valde att rikta in oss på att ha studenter som inneboende, framför allt internationella studenter, då det passade oss att ev ha sommaren för oss själva. Vi tycker båda det är roligt att träffa folk från andra delar av världen och det kan vara extra svårt för internationella studenter att hitta något första boende. Än så länge har vi haft 8 personer boende hos oss, vissa kortare tid och vissa längre. Den som bodde med oss längst stannade i 3,5 terminer och den kortaste var väl någon månad bara mellan två andra boenden.

Vi har inte haft fullt uthyrt hela tiden utan det har varierat mellan 0-2 personer. De gånger vi inte haft någon inneboende alls har det ärligt talat känts ganska tomt. Jag har upptäckt att jag gillar att bo med fler folk och ha någon att byta några ord med i köket osv. Det är inte så att vi umgås med våra inneboende men är man i köket samtidigt blir det naturligt lite småprat.

En sak jag har reflekterat kring är hur olika folk är och särskilt hur olika ens vanor kan vara. Saker som är helt självklara för mig behöver definitivt inte vara det för någon annan vilket har gjort att jag förstått att det är bättre att riskera att vara övertydlig än att anta att andra ska förstå att vi (eller jag) vill ha vissa saker på ett visst sätt. Jag har många sådana exempel från vårt gemensamma kök där det för mig är självklart att:
– vassa knivar diskas för hand och ställs absolut inte med spetsen nedåt i en bestickkorg
– en kökshandduk används till att torka händerna och en annan till att torka ren disk
– man kan inte lämna vatten på en träyta (eller en träskärbräda i vasken)
– man använder inte metallverktyg i kastruller och stekpannor med non-stick-beläggning
Jag kan fortsätta en lång stund med sådana här exempel. Har du några liknande?

En annan reflektion är kring städande. Vi har alltid vid första kontakt försökt vara tydliga med att städningen av gemensamma ytor ska vi alla hjälpas åt med, och även skrivit in det i kontrakten. Städningen har dock sällan fungerat bra ändå. Jag tror vi måste bli tydligare kring när det är deras tur att städa genom kanske ett städschema, eller tydligare skriva i kontraktet att de kanske ska städa X veckor eller Y månader. Vi orkar inte hålla på att påminna eller tjafsa om det, så tar de inte sitt ansvar så städar vi, vilket kanske är dumt. En annan lösning skulle ju kunna vara att anlita en städfirma någon gång ibland, men av någon anledning tar det emot. Det kanske kan bli en lösning framöver när vi har stabilare inkomster.

En annan anledning till att ha studenter som troligen bara stannar 1-2 terminer är att när man börjar irritera sig på något de gör, eller inte gör, kan man trösta sig med att de troligen snart flyttar. Det brukar väl alltid vara en fas i början då man lär känna varandra lite grann och sen när det blir allt mer avslappnad och vardagligt kommer de små irritationsmomenten fram – ungefär som det kan vara i ett vanligt förhållande antar jag. Framöver tror jag att jag ska, när tid finns, skriva ner lite riktlinjer och manual för nya inneboende, med saker som var soprummet finns, hur man bokar tvättid, vad man ska tänka på i köket med disk o.dyl., var man hittar städutrustning och påfyllning av förbrukningsvaror som diskmedel, soppåsar, tvål mm. Vad kan mer vara bra att skriva in och vara övertydlig med? Har du några tips på vad du skulle vilja ha för information om du blev inneboende någonstans i t.ex. ett annat land?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s