Personlig utveckling

Livshjul – mallar

Livshjulet är en vanlig coaching-övning som kan användas på flera sätt. Syftet med övningen är att få en att reflektera över olika områden som är viktiga för en själv. Till en början kan man antingen välja områden fritt själv, eller utgå från några valda färdiga områden om man t.ex. kanske tycker det är svårt att komma igång. Sedan kan man göra ett livshjul över nuläget, och ev. över önskat läge. Utifrån sitt hjul och sina reflektioner kan man sedan skapa sig en handlingsplan för att nå sitt önskade läge. Hur föredrar du att använda övningen livshjulet?

Efter min förra post med mitt eget livshjul för 2021 blev jag inspirerad att lägga ut några mallar jag gjorde samtidigt. När jag letade mall att använda själv hittade jag nämligen inga jag trivdes med utan skapade egna mallar. Jag lägger ut en variant med 10 kategorier och en med 8, och för respektive lägger jag ut en tom variant och en med färdiga kategorier.

Om du använder en tom man behöver du välja ut 8 / 10 områden i ditt liv som du känner är viktiga just nu. Några exempel kan vara: (fyll gärna på listan i kommentarerna!)

 • Kärlek
 • Partner
 • Familj
 • Vänner
 • Relationer
 • Personlig utveckling
 • Mental hälsa
 • Hälsa
 • Träning
 • Motion
 • Kost
 • Näring
 • Sömn
 • Personlig utveckling
 • Egen tid
 • Tillfredsställelse
 • Lycka
 • Glädje
 • Självkänsla
 • Trygghet
 • Mod
 • Vardagen
 • Meningsfullhet i livet
 • Kreativitet
 • Spirituellt
 • Välgörenhet
 • Karriär
 • Daglig sysselsättning
 • Jobbsökande
 • Studier
 • Företagande
 • Ekonomi
 • Sparande
 • Bostad
 • Livsstil
 • Resor
 • Hobby
 • Fritid
 • Samhällsengagemang

Skalan på hjulet är 1-10. Antingen kan man använda skalan så att man fyller i ”pajbitarna” eller så använder man strecken som axlar och kan sätta ihop hjulet med streck mellan punkter man markerat för respektive kategori. Använd övningen och hjulet på det sätt som passar dig bäst helt enkelt. Det finns inget rätt eller fel utan det är reflektionen som är det viktiga.

En reaktion till “Livshjul – mallar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s