Fonder, Investera

Förvånad över avkastningen

Varje kvartal sammanställer jag alla mina konton. Vanligtvis loggar jag in på respektive bank och tar en screenshot av kontona som jag senare använder till att sammanställa. De senaste två åren har jag bara snabbt sammanställt men utan att göra någon direkt analys av resultatet. Det beror mycket på tids- och energibrist. Att analysera mina tillgångar, särskilt på en FIRE-resa, borde väl ses som tillräckligt viktigt för att jag ska få tummen ur och lägga tid på det. Men ärligt talat har jag haft annat som tagit min energi – jag har blivit förälder med allt vad det innebär i ändrade prioriteringar och sömnbrist. Dessutom har jag studerat under min föräldraledighet samt fortsatt skött mitt företags ekonomi – fullt upp alltså.

Under dessa nästan två åren av föräldraledighet och studier har jag av naturliga skäl haft låg inkomst (inga CSN-veckor kvar när jag började studera) och att öka på sparandet har haft låg prioritet. På mina Avanza-konton satte jag knappt in något alls under 2020, samt att vi ju haft (har) en pandemi och en kort lågkonjunktur (räknas det ens som en?), så därför blev jag ändå förvånad över resultatet.

Jag tycker själv inte att jag har någon speciellt stor fond-portfölj men den hade ändå ökat i värde under 2020 med motsvarande ungefär två normala nettolöner, vilket var vad som förvånade mig. På något sätt kändes frihetsresan mer verklig när jag såg siffrorna. Det kändes som om en fond-/aktieportfölj ändå kan vara en bra passiv inkomst i framtiden och som om det finns hopp om att bli finansiellt fri inom en rimlig tid.

Även om det varit ett speciellt år och avkastningen nu inte innebär att det alltid kommer gå så bra så känner jag ändå att jag fått tillbaka motivationen när det gäller att investera i fonder. Jag har väl mest haft en buy-and-forget-strategi de senaste åren men nu känner jag att det är dags att gå igenom vilka fonder jag har och ev byta ut några. Vilken tur jag tittade lite extra på kontots utveckling och fick syn på den fina avkastningen. Nu ser jag fram emot ett investerings-rikt 2021!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s