Privatekonomi, Uncategorized

Coronas påverkan på vår ekonomi

Under våren 2020 när coronakrisen kom påverkade det mig och min sambo på flera olika sätt. Som tur var hade vi redan låga utgifter och en bra buffert så privatekonomiskt var det aldrig någon kris.

Det absolut jobbigaste med Coronakrisen för mig var att företaget jag äger till hälften hamnade i farozonen rätt snabbt vilket skapade en enorm stress för mig och det var några svettiga veckor där under våren. Vi verkar inom en bransch som påverkats mycket (restaurang), där marginalerna är små och som är personalintensiv. Faller omsättningen, och därmed kassaflödet minskar, kan det snabbt bli svårt att betala ut löner och betala in skatter och avgifter. Som tur var har vi hittills klarat oss igenom krisen. Mer om det i en annan post.

När pandemin började hade vi två inneboende internationella studenter hos oss och de flyttade båda hem till sina hemländer relativt snabbt efter utbrottet. Den ena flyttade frivilligt och den andre blev beordrad hem av sitt universitet. Att de båda två flyttade ut i förtid innebar att vi samtidigt blev av med en välkommen extrainkomst. Som tur var erbjöd bankerna amorteringsfritt pga Corona så det nappade vi på direkt och kunde minska våra utgifter.

Nästan precis på veckan när det på allvar började talas om en pandemi och kris skulle jag gått ut på praktik och min sambo skulle vara föräldraledig några månader. Min praktik blev inställd och ersatt med fortsatta studier men sambon stannade ändå hemma på föräldraledighet. När han skulle återgå till jobbet fick han inte komma tillbaka utan kände sig tvungen att fortsätta ta ut föräldraledighet. Efter sommaren blev han helt av med jobbet (nej det gick inte rätt till, något som tyvärr är vanligt inom restaurangbranschen där han jobbar). Som tur är har han ett stort nätverk och fick snabbt ett nytt jobb, dock en timanställning och inte heltid, men något är bättre än inget i dessa tider.

Som tur är har alla i familjen och närheten hållit sig friska och sluppit Covid-19 än så länge. Vi håller tummarna för att det fortsätter så och att det ser ljusare ut på jobbfronten under 2021 då jag blir klar med mina studier och coronakrisen kanske blivit bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s