Företagande, Inkomst

Behålla eller sälja del i företag?

Startade och drev företag tillsammans med min dåvarande sambo och när vi beslutade oss för att separera var den stora frågan hur vi skulle hantera företaget. Skulle en av oss köpa ut den andre? Skulle vi sälja hela och dela på pengarna? Eller skulle vi behålla det och fortsätta driva det tillsammans? De flesta i omgivningen (särskild familjen) pushade mig att sälja och klippa all kontakt med mitt ex men det kändes inte rätt när företaget precis börjat gå bra, och vi hade fortfarande en vänskaplig relation så jag visste det skulle gå bra att driva vidare. I slutändan stod jag på mig och gick på magkänslan, och nu driver vi företaget framgångsrikt tillsammans. Dock visste jag inte då hur jag skulle tänka kring vad som lönade sig och inte, om det var en bättre deal rent ekonomiskt att sälja och gå vidare eller fortsätta.

Jag tror nu att jag kommit på hur jag ska tänka kring om det var en bra deal att behålla min andel i företaget, och räkna på vad som var bäst för mig ekonomiskt. Jag tänker att jag måste jämföra vad jag kunde få för min del om jag sålde och vad den summan skulle ge i avkastning på börsen, med vad jag kan få ut från företaget semi-passivt. Det svåra är att veta (gissa) vad jag skulle kunna fått om jag/vi sålde företaget, så jag testar några olika scenarion.

Skulle uppskatta att jag skulle kunna få ca 400′ för min del om vi sålde företaget nu, men det skulle kunna vara både lägre och betydligt högre men någon summa måste jag välja att utgå ifrån. Säg för enkelhets skull att det är 400′ efter skatt.

Om jag hade 400′ investerade på börsen skulle de kunna ge 4-8% per år i genomsnitt. Jag tänker att jag bör utgå ifrån 4%-regeln som förenklat säger att man kan (i teorin) ta ut 4% av sitt kapital utan att portföljen minskar alltför mycket under lång tid. 4% av 400′ skulle vara 16,000 kr per år i passiv inkomst, eller lite drygt 1300kr/mån. Inga stora summor direkt, inte i förhållande till mitt stora mål åtminstone. Några olika andra scenarion syns i tabellen nedan.

300’400’500’600’
4 % (år)12 00016 00020 00024 000
4 % (månad)1 000 1 3331 6662 000

Från företaget tar jag ut en mindre lön, som visserligen inte är en helt passiv inkomst men i förhållande till nedlagd tid är det bra timpeng. Eftersom jag för det mesta tycker det är kul så känns det numera mer som en hobby än arbete och jag kan ändå ha en vanlig anställning också. Jag sköter ekonomin, administration och planering mm, och det tar oftast inte så mycket tid per månad. Under högsäsong och när förändringar sker i verksamheten eller i lokalen är det dock lite mer att göra. Kanske skulle jag nämna att redan när vi startade företaget tillsammans var planen att jag efter några år skulle gå vidare och jobba till största delen med annat och sköta ekonomi och administration på det sätt vi nu gör. Lönen har varierat mellan 5-10′ sedan jag slutade jobba drygt heltid.

Det löpande arbetet tar inte upp mycket av min tid, så jag tycker att jag kan jämföra det med att administrera annan så kallad passiv inkomst. Det man brukar benämna passiva inkomster är ju väldigt sällan helt passiva men däremot tar de betydligt mindre tid i förhållande till nedlagd tid. I stort sett allt kräver väl någon form av underhåll eller arbete, tex att kolla över aktier/fonder tar också tid även om man ofta pratar om en aktieportfölj som passiv inkomst. I mitt fall känns det därför relevant att jämföra på detta sätt.

Det blir väldigt tydligt att det helt klart var rätt val att behålla min del i företaget när man ser det ur detta perspektivet och ser siffrorna. Även om vi skulle fått långt över vad jag tror företaget är värt kommer vi inte i närheten av samma månadsinkomst semi-passivt. 5000kr/mån vs 1300kr/mån vid försäljning, det är rejäl skillnad!

För skojs skull kan vi också räkna åt andra hållet, hur mycket skulle jag behövt få för min andel för att få ut samma summa passivt ur en aktieportfölj? Säg att jag vill ha minst 5000kr/mån (efter skatt), då behöver jag ha ca 7150kr brutto (30% skatteavdrag eftersom jag har annan inkomst också). 7150 x 12 (månader) x 25 (4%-regeln) = 2 145 000 = ca 2,1 Mkr. Jag hade aldrig fått 2,1 Mkr efter skatt för min andel i företaget, inte ens i närheten!

Dessutom kan jag få utdelningar från företaget när det gått bra, så det är en extra anledning till att ha kvar min andel. Jag har sparat utdelningsutrymme sedan vi startade, och det är nu ca 400′ som (när det finns vinst att ta ut) kan delas ut till lägre skattesats jämfört med inkomst av tjänst. Jag ser det som att få tillbaka efter uppstartsårens slit och den förlorande inkomsten jag annars kunde haft då, men det om det en annan gång.

Kul att se i siffror att min magkänsla var rätt och att jag lyssnade på den. När jag ser det så här konkret undrar jag varför inte fler verkar använda sig av företagande som en väg till FI. Ja det är slitigt och mer riskabelt än en anställning, men också Så givande och roligt!

Vad tror ni andra det beror på att inte fler väljer företagande som ett sätt att nå FI..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s