Böcker, Recensioner

Bok: Fattiga och rika – sanningen om svenskarnas privatekonomi

Letade runt bland böckerna i ekonomisektionen på biblioteket och stötte på boken Fattiga och rika – sanningen om svenskarnas privatekonomi av Peter Söderman (2013, Ekerlids förlag). Precis som titeln säger går boken igenom svenskarnas privatekonomi och med sanningen i titeln antar jag att han menar med stöd av statistik och siffror. Obs att boken kom ut 2013 och att siffrorna därför är något gamla.

Boken samlar fakta över svenskarnas privatekonomi med fokus på rikedom men snuddar även på ämnen som inkomst, löner, skatter, utbildning och utgifter. Han djupdyker inte direkt i något ämne utan ger en bred överblick med korta kapitel och ofta mest presenterar fakta utan direkt analys eller egna åsikter. Dock har han aningen mer fokus på rikedom än de andra parametrarna, bland annat tar han upp hur de rika i Sverige blivit rika. Författaren definierar här rik som personer som har minst 5 miljoner i finansiell förmögenhet (alltså exkl. bostadsvärde). Jag kan tycka att det är för stort fokus på Sveriges miljardärer och det hade varit mer intressant med info om en mer genomsnittlig rik svensk.

Jag tror att många nog skulle uppfatta denna boken som torr och siffertung men jag uppskattar det och tycker den är tydlig. Kapitlen är korta och koncisa med fakta och lite förklarande text. Eftersom boken är så pass fakta- och statistiktung är det svårt att sammanfatta helheten.

Det jag tycker boken förmedlar ändå är att de rika i Sverige framför allt blivit det genom eget företagande och driv. Hög lön behöver inte betyda att man är eller blir rik och spelar oftast ingen avgörande roll i att bli rik heller (endast 8% har blivit rika med hjälp av en hög lön). Sveriges rika är utspridda över landet och toppen nås i genomsnitt kring 65 års ålder. Boken diskuterar också om man behöver sparkapital, vad som händer om man inte kan arbeta eller går i pension.

Intressant fakta jag tar med mig:

  • Andelen rika har inte alls ökat i samma takt som bostadsmiljonärer, som fördubblades i antal på ca 10 år.
  • De flesta har små tillgångar, ca 75% av befolkningen har 0-250’kr och bara omkring 5% av befolkningen har 1 Mkr eller mer i finansiella tillgångar.
  • Finansiella tillgångar är mycket ojämnt fördelade i Sverige trots att inkomsterna är mycket jämnt fördelade.
  • De flesta blir rika genom eget företagande eller delägande i företag, nr 2 genom aktier och fonder
  • Ärva förmögenhet är relativt ovanligt (omkring 6% av de rika)
  • Rika säger själva de blivit rika genom eget driv, personliga egenskaper och vara på rätt plats i rätt tid

Intressant för mig, och andra FIRE-entusiaster, är att författaren inte tycker 5 miljoner räcker för att kunna leva på avkastningen. Dock räknar han endast med 1% i real avkastning, vilket är extremt lågt räknat och förutsätter väl att man inte har investerat förmögenheten på börsen. Han anser heller inte att man kan spara sig rik, helt tvärtemot FIRE-tänket som de flesta följer. Det tror jag dock han har baserat på genomsnittliga inkomster och utgifter då de flesta konsumerar sina inkomster och inte har speciellt mycket sparande. De som sparar och investerar för FI har nog knappast en genomsnittlig livsstil utan betydligt högre sparkvot och låga utgifter.

Boken var lättläst och ger en tydlig överblick över svenskarnas privatekonomi med fokus på rika och varifrån deras förmögenheter kommer. Jag skulle gärna läsa en uppdaterad version av boken om det skulle komma längre fram. Trots att boken har några år på nacken så att siffrorna inte längre är aktuella var den ändå läsvärd. Mest förvånande för mig var att majoriteten av svenskarna inte har (hade?) något eller väldigt lite sparat kapital, samt att de flesta rika i Sverige hade blivit det genom eget företagande och delägarskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s