Spartips

Byt mobilabonnemang!

Någon speciellt hög mobilräkning har jag aldrig haft men jag hade ändå behov av att se över mitt abonnemang. Jag hade nyss börjat räkna på min förbrukning, genomsnittlig månadskostnad och jämfört några alternativ inom min operatör, när jag såg en länk till ett blogginlägg av någon som undersökt olika abonnemang. Perfekt timing!

Inlägget jämförde främst Hallon och Vimla men hade ett bra förslag på upplägg hos Vimla som jag fastnade för direkt. Det hör verkligen till ovanligheterna att jag hoppar på något så snabbt men det här lät så bra att jag inte kunde låta bli att prova. Jag fastnade för att de varken hade bindningstid eller uppsägningstid, att man har fria samtal och sms, betalar abonnemang per hur mycket surf man vill ha per månad och kan spara surfen upp till ett år (max 100 GB verkar det vara). De första 3 månaderna får man även till halva priset och man kan sänka sitt månadspris genom att tipsa andra som i sin tur skaffar deras abonnemang med din länk. Använd gärna min länk för att få 10 kr rabatt per månad på ditt Vimla-abonnemang (jag får också 10 kr rabatt om du använder länken, så win-win!).

En bra strategi för abonnemanget tror jag är att välja en plan med mycket data de första månaderna då man betalar halva priset och sedan månad 2 eller 3 byta till en billigare plan. Då behåller man ändå den data som man fick de första månaderna och kan använda den resten av året. Från början var min plan att ha abonnemanget med 50 GB surf i 3 månader för 150 kr/mån (efter länk-rabatt, ord.pris 160 kr). Det skulle normalt sett automatiskt övergå till 310 kr/mån men min plan var först att inför månad 3 ändra till det billigaste abonnemanget; 2 GB surf per månad för 90 kr/mån (efter länk-rabatt, ord.pris 100 kr) eftersom jag skulle ha en massa sparad surf.

Den planen kommer jag nu ändra och redan efter 2 månader byta abonnemang till den billigare formen eftersom man inte kan spara mer än 100 GB surf. Som ett extra erbjudande ingick nämligen 20 GB extra surf när jag tecknade abonnemanget (vet ej om det alltid gör det eller om det är något tillfälligt erbjudande). Min normala förbrukning är ungefär 4 GB per månad, men vi kan avrunda till 5 GB för enklare beräkningar;

Data
Månad IB Ny data Förbrukning UB Månadskostnad
1 70 5 65 150 kr
2 65 50 5 110 150 kr
3 110 2 5 107 40 kr
4 107 2 5 104 90 kr
5 104 2 5 101 90 kr
6 101 2 5 98 90 kr

Enligt tabellen ovan har jag alltså det största abonnemanget de två första månaderna för att sedan byta till det minsta. Efter 6 månader skulle jag fortfarande ha nära 100 GB i outnyttjad sparad data! Jag vet att jag nämnde att det verkar som om man bara kan spara 100 GB data, det var därför jag till slut valde att bara ha det största abonnemanget de första 2 månaderna istället för 3, så det är möjligt att jag månad 3 som ingående sparad data skulle ha 100 GB istället för 110 GB som tabellen ovan visar, men eftersom jag fortfarande är osäker på hur detta fungerar valde jag att låta 110 GB stå kvar, det är ju i detta fallet inte så himla stor skillnad trots allt.

Det låter nästan för bra för att vara sant att ha så låga månadskostnader och så mycket sparad data, så vi får se om det lever upp till förväntningarna, hittills har jag haft abonnemanget i 2 veckor nu och det fungerar toppenbra. Det går via Telenors nät. Efter ett år med detta abonnemanget bör jag haft en genomsnittlig månadskostnad på max 96 kr/mån och fortfarande ha 80 GB data kvar att använda, wow!

Som jämförelse har min månadskostnad det senaste året legat på ett genomsnitt på 182 kr/mån men då har jag ingen sparad data kvar att använda, och jag har använt mycket sparad data som jag köpt innan min operatör dubblade priset på extra data (när de nya EU-lagarna kom om likvärdiga priser inom EU). Skulle jag fortsatt med abonnemanget jag haft skulle min månadskostnad stigit till omkring 275 kr/mån eftersom jag skulle behövt köpa extra data nästan varannan månad.

Bakgrunden till att jag ville se över mitt mobiltelefonabonnemang var att jag tyckt att mina fakturor bara blivit högre på sistone och jag har varit van vid låga kostnader för mobiltelefonin. Jag var väldigt länge varit lojal mot min tidigare mobiltelefonoperatör, jag började hos Tele2 eller Comviq (minns inte vilket det var då) på 90-talet när jag fick min första mobiltelefon och sedan dess endast bytt mellan dessa två någon enstaka gång då de gick ihop eller separerades. Abonnemanget jag hade fick jag via något erbjudande för länge sen och var av typen Comviq kompis, vilket var förmånligt under lång tid då jag ringde och sms:ade gratis till alla andra inom Tele2 och Comviq, vilket var i stort sett alla i min familj och vänkrets. Detta var innan surf var speciellt vanligt på mobilen och jag tror det först lades till 1 GB vilket senare uppgraderades av operatören till 3 GB (= jättemycket vid den tiden) till samma pris.

Under lång tid var mitt abonnemang riktigt förmånligt och billigt i förhållande till vad jag fick för priset och jämfört med olika nya abonnemang som gick att teckna. Om jag ibland behövde mer surf kunde jag köpa 10 GB för 299 kr, varav den oanvända sparades. Varje månad användes först datan som ingick i abonnemanget och behöves mer tog det automatiskt av min sparade pott. Jag tyckte det var toppen eftersom jag sällan behövde använda den extra surfen.

Det som till slut försämrade mitt abonnemang var dels att många i min omgivning inte längre använde Tele2 eller Comviq (alltså inga mer fria samtal/sms) och dels när de nya reglerna för likvärdiga priser på data inom EU kom. När de nya reglerna började gälla och man skulle kunna använda sin surf lika billigt i EU som hemma dubblades plötsligt priset på extrasurfen jag kunde köpa. Nu fick jag bara 5 GB för 299 kr istället för 10 GB som tidigare. Som tur var hade jag en del sparad surf sedan tidigare.

Dumt nog hade jag länge gått och trott att jag bara betalade strax över 100 kr i månaden för mitt abonnemang utan att ha kollad på det. Jag hade så inpräntat i mitt minne att jag betalade 99 kr/mån men glömde bort att jag numera betalar för samtal och ibland extra surf. När jag väl började undersöka mina genomsnittliga kostnader låg de en bit över det.

Än så länge är jag nöjd med mitt nya abonnemang, sen får vi se längre fram om det håller i sig. Jag siktar på att utvärdera det efter några månader för att se om det var så bra som jag tror och hoppas på att det är! Kom ihåg att använda min länk om du också är sugen på att hoppa på abonnemanget så du får 10 kr/mån rabatt oavsett vilket abonnemang du väljer! 😉 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s