Boende, Inneboende

Hitta inneboende

Eftersom vi redan när vi köpte vår bostadsrätt hade planerat att hyra ut 1-2 rum till inneboende började vi leta efter lämpliga personer redan innan vi själva tillträtt lägenheten.

Från början var min tanke att börja leta i god tid för att jag trodde det skulle ta tid att hitta personer som passade att leva med oss men min sambo övertalade mig att vänta tills det var ca 2 veckor kvar till vårt tillträdesdatum. För min del kändes det lite nervöst för jag ville ha rummet/-en uthyrt så tidigt som möjligt från det att vi själva flyttat in, för att minska våra egna boendekostnader och hålla oss till den kalkyl vi utgått ifrån när vi köpt lägenheten.

Vi valde att gå med i flera Facebook-grupper relaterade till att hyra eller hyra ut boende i staden vi flyttat till. Ett tag funderade vi även på att lägga ut annons på blocket men det kändes onödigt att betala för en annons utan att först ha provat gratisalternativ. Så här i efterhand har jag även hittat sidor som findroommate.se (som visserligen verkar vara en dansk sida med hittills halvbra översättningar) och andra liknande sidor, men jag tror faktiskt man når ut till en större målgrupp direkt i Facebook-grupper för att hitta boende.

Jag skrev ihop en annons om att vi hade rum att hyra ut, vad för typ av person vi sökte (lugn och ordningsam, rökfri, inget festande osv), vad vi hade att erbjuda i form av rum (storlek, möblering, kostnad, deposition), att vi såg att vi hjälps åt med städning av gemensamma utrymmen odyl, samt en kort presentation av vilka vi är. Egentligen blev det väl en ganska lång annons men jag tyckte det var viktigt att få med lite av våra krav, vårt erbjudande och även vilka vi är för att de som söker boende ska få ett hum av om de skulle vilja bo med några som oss.

Bara någon minut efter  att jag postade annonsen i en av grupperna på Facebook började jag få meddelanden. Vilken tur att jag valde att bara lägga ut i en av de fyra grupperna jag gått med i! Mot slutet av dagen hade jag fått ungefär 30-40 intresseanmälningar, varav många hade skrivit långa presentationer av sig själva. Jag uppdaterade annonsen och skrev att vi inte behöver ha in fler intresseanmälningar nu och att det kommer ta lite tid att gå igenom alla, men trots det skrev fler, och det slutade nog på runt 50 intresserade.

Vi läste noggrant igenom alla meddelanden vi fått och gjorde ett första urval, sedan läste vi igenom dem igen och kollade även på deras Facebook-profiler för att försöka få ett hum om vilken typ av personer de var. Vi gjorde en prioriteringslista och började kontakta dem som vi trodde skulle passa bäst först. Vårt förstahandsval hade redan hittat boende så vi fick kontakta nr 2 och 3 på listan. Själv blev jag förvånad över att nästan alla på vår prio-lista var tjejer, för jag hade nog utgått ifrån att vi skulle hitta någon/några killar (eftersom jag generellt kommer bättre överens med killar än tjejer).

Flera frågade direkt vid första meddelandet efter när de skulle kunna komma och titta på lägenheten, vilket såklart inte gick då vi inte ens flyttat in ännu. De vi valde att kontakta förklarade vi detta för men erbjöd dem att komma och titta på rummen första helgen efter att vi flyttat in. Vi fick tillträde på en fredag, började flytta in på lördagen och prioriterade att ställa iordning de extra rummen först. På söndagen kom två tjejer och tittade på rummen, de gillade rummen och vi tyckte de verkade vara bra personer. Den ena valde att flytta in direkt samma dag och den andre efter 3 dagar. Vi sa att det var ok att flytta in när som helst men att de då fick acceptera att de gemensamma utrymmena inte var iordningställda än och att det skulle ta lite tid. Framför allt tog köket lite tid då vi inte hade köksbord- och stolar förrän efter en vecka och vi fick komplettera med köksutrustning som fattades allteftersom vi upptäckte behov. 

Vi var inte riktigt beredda på att de skulle vilja flytta in så pass snabbt och hade inte kontrakten klara heller. De kändes ändå pålitliga och fick flytta in utan kontakt till att börja med, och efter ungefär en vecka skrevs de på. Just nu har vi alltså två inneboende tjejer, båda internationella studenter varav den ena läser ett masterprogram och den andra ska doktorera (så ok jobb kombinerat med studier egentligen).

Det var betydligt lättare att hitta bra personer som kunde flytta in snabbt än jag hade förväntat mig. Det som kändes jobbigt var väl att inte kunna erbjuda boende till fler då många verkade smått desperata efter boende för att deras studier precis skulle börja. Någon blev tom sur och skrev ett argt eller besviket meddelande om att vi åtminstone borde gett honom en chans och träffats. Jag försökte förklara att vi inte hade möjlighet att träffa alla 50-ish som visat intresse och gått på de personer vi i första hand trott skulle passa att bo med oss.

Som det känns nu tror jag att de här tjejerna kommer bo kvar med oss hyfsat länge. Såklart vill de säkert ha eget boende men det är inte lätt att hitta för internationella studenter. Skulle tro att masterstudenten stannar i stort sett hela sitt program (om hon inte hittar tex någon partner att flytta ihop med) men tjejen som doktorerar kanske hittar egen lägenhet så småningom eftersom hon ändå har ett jobb och ska stanna i minst 4 år.

Är åtminstone nöjd med hela processen hittills, från annonsen till urval och uthyrning. Det som skulle kunnat gått bättre vore väl om vi haft kontrakten klara direkt från början (men de kommer ju vara klara till nästa gång redan) men i övrigt gick allt smidigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s