Böcker, Spartips, Uncategorized

Min shoppingsvaghet

Min svaghet när det kommer till att shoppa och äga saker är definitivt böcker. Jag har mycket böcker och den största delen av dem är fakta- och kursböcker, vilket kanske är ovanligare än att fylla bokhyllan med skönlitteratur men jag har en förkärlek till att studera och lära mig nytt. De flesta böckerna handlar om ekonomi, privatekonomi, innovationsteknik, juridik, träning och liknande.

På senare tid har jag försökt övergå till att låna mer böcker på biblioteket, vilket jag gjorde flitigt som barn, istället för att köpa böckerna. När jag studerade köpte jag alltid böckerna dels för att jag ville kunna läsa om dem och dels för att slippa stressen över att det säkert blir kö på böckerna och kanske inte kunna läsa dem när jag ville studera, och säkert ha tillgång till böckerna under hela kursens gång. Den vanan att köpa såna böcker jag tyckte var viktiga har hängt med genom åren och när jag hittade markeringspennor man kan sudda var jag ännu gladare över att ha köpt böckerna och kunna markera som jag själv vill i dem.

Efter att jag blivit dedikerad min resa mot finansiell frihet försöker jag spara in på alla poster jag kan och där ingår tyvärr böcker. I år, 2018, har jag framför allt lånat böcker på bibliotek men på stadsbiblioteket i Göteborg istället för på orten jag bor, eftersom de har betydligt större utbud där. Ett problem jag upptäckt är att jag inte alltid sträckläser en bok utan jag läser en del, låter innehållet smälta och så går det en tid innan jag plockar upp boken igen och fortsätter. Med biblioteksböcker går det inte lika bra att göra som med köpta egna böcker för ganska ofta blir jag försenad, jag lånar om böckerna men de har blivit reserverade och ibland lyckas jag inte återlämna de i tid eftersom jag bor på annan ord.

Nu har jag därför tänkt att jag ska besöka någon eller några second-hand butiker och titta om de har några av böckerna jag är intresserad av där. Det tar visserligen lite mer tid men jag känner ändå att om jag kan spara pengar jämfört med att köpa böckerna nya och spara tid och minska stressnivån över att behöva komma ihåg att återlämna böcker till bibliotek i tid kan det nog vara värt ett försök att åtminstone se om sådana böcker jag vill läsa finns tillgängliga i någon av second-hand butikerna. Om det inte finns i de vanligare second-hand butikerna finns det kanske bokantikvariat eller liknande som kan vara aktuellt, men sådana ställen har kanske bara äldre böcker? Jag är osäker på om sådana butiker kan vara rätt eller inte för jag tror knappt jag varit inne i någon. Definitivt värt att utforska dessa två alternativ för att få fortsätta köpa mina böcker, läsa i min takt och kunna läsa om eller plocka fram och visa någon annan, skriva recension eller liknande. En nackdel med denna taktik är dock att det nog mest finns svenska böcker och många av böckerna jag vill lära finns nog bara på engelska. 

Ett trick för att få läsa engelska böcker billigt skulle kunna vara att hitta dem elektroniskt, även om jag absolut föredrar att läsa pappersböcker. Jag vet att Amazon ibland har e-böcker tillfälligt gratis eller superbilligt, så där kan vara värt att hålla koll. Då är det Kindle som gäller men som tur är behöver man inte ha själva den fysiska produkten Kindle (läsplatta för böcker) utan man kan ha en Kindle-app i telefonen, eller paddan om man har en sådan. Ett annat sätt jag behöver kolla upp är om, och i så fall hur, man kan låna e-böcker från bibliotek eller vänner. Jag vet också att många böcker finns att ladda ner på piratsajter men jag vill gärna stödja författarna av böckerna och vill inte ladda ner illegalt.

De senaste åren har tyvärr de flesta av mina böcker legat nerpackade i flyttkartonger eller lådor eftersom jag aldrig riktigt trivdes i min förra lägenhet trots att jag bodde där i drygt 4 år. Jag ser verkligen fram mot att flytta in i nya lägenheten och få packa upp mina böcker i hyllor och få chans att plocka fram och läsa om några av dem och kanske skriva om de här, och även kanske utöka samlingen med några fler böcker om privatekonomi och investerande, förhoppningsvis billigt inköpta såklart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s