Utbildning

Ta vara på ”gratis” utbildning!

Jag förvånad ofta över att inte fler fortsätter att studera vid sidan av andra saker de gör i livet när de bor i ett sånt land som sverige där utbildning är ”gratis”. Avgiftsfri kanske man bör säga eftersom den betalas via skatten vi alla betalar. Det finns ju inga begränsningar (vad jag känner till åtminstone!) för hur mycket man får studera (bara begränsning kring hur mycket studiestöd du kan få).

Jag studerade extra nästan heltid under förra året då jag drev mitt företag. Jag hade jobbat upp det så jag inte behövde vara närvarande hela tiden. Nu läser jag också någon extra kurs då och då men inte något helt program. Min plan är att fortsätta utbilda mig vid sidan av jobb och företagande, nu bara för att utvecklas och för jag tycker det är så roligt att lära mig.

Min långsiktiga plan just nu är att läsa några till kurser och ta en andra kandidatexamen, kanske inom ett till två år. Sedan tänkte läsa lite kurser på högre nivå inom samma ämne och kanske ta en masterexamen så småningom. Jag vill gärna ha en master för att ha valmöjligheten till doktorandstudier om jag skulle vilja hoppa på det tåget när jag nått min finansiella frihet. Gör jag inte det kommer jag nog hoppa på något annat ämne jag då är intresserad av och kanske fixa en till examen, vem vet? Ingen press på mig själv att göra det utan det är mer som ett udda intresse och när jag bor i ett land som sverige varför inte ta tillvara på möjligheten?

Jag ser det också som ett sett att få valuta för mina skattepengar. Jag har ju inte använt några andra av de vanliga resurserna man får av staten/kommunen; jag har aldrig varit sjukskriven (för det är ingen idé som egenföretagare, det går inte!), har inga barn, aldrig fått bostadsbidrag eller liknande, aldrig varit allvarligt sjuk (ok, en bränd hand som barn). Jag måste ju ändå betala lika mycket i skatt oavsett om jag studerar eller inte och så länge systemet ser ut som det gör ser jag inget fel i det.

Numera finns så många kurser att läsa på distans, dock saknas tyvärr en sökfunktion på antagning.nu, nämligen på vilken nivå kursen är (annat än grund/avancerad), dvs, s.k. A/B/C-nivå (men de har ju krångligare namn numera) men det behövs ju bara om man planerar för en examen i ämnet, och ev för att kunna bli antagen till kurser. Det pusslet får man ta hjälp av t.ex. högskolornas program inom respektive ämne. Förresten finns ofta inte de kurserna inom program att söka som fristående kurser online men man brukar kunna ansöka att få läsa dem manuellt via en sen direktansökan till högskolan.

Nu har jag en del oavslutade kurser också, som jag inte hann med vid sidan om andra studier, eller från när jag blev utbränd. Jag har tänkt att försöka göra klart de som går att göra klart på distans i efterhand, eller att åka och tenta i närliggande stad. Problemet för mig är att jag läst vid flera olika högskolor varav en med många oavslutade kurser ligger långt bort från där jag nu bor, tyvärr!

En fördel ju mer man studerat är att det blir lättare att komma in på kurser eftersom du blir placerad i urvalsgruppen antal högskolepoäng, och de blir rätt många allt eftersom. Vissa skulle kanske säga det är omoraliskt att fortsätta studera när jag inte ”behöver” det (vem bestämmer om någon behöver det eller inte?), att jag ”tar plats” från nya studenter eller liknande. Men vem kan säga vem som behöver eller har ”rätt till” en studieplats? Vi konkurrerar om platserna på lika villkor i de olika urvalsgrupperna. Vill någon motsätta sig det får de väl politiskt se till att ändra och begränsa studietiden per person eller något liknande. Så länge systemet ser ut som det gör anser jag mig ha rätt att studera.

Jag tror att min syn på vår lycka att ha tillgång till fria studier här i Sverige har att göra med att jag länge haft vänner från många olika delar av världen och förstått hur mycket de eller deras familjer får kämpa för att de ska kunna studera på universitet. Tycker framför allt att ungdomar och unga vuxna ska ta till vara på chansen att studera (och dessutom få betalt för det!), och även vuxna som vill fortbilda sig! Känner mig ofta lyckligt lottad över att bo i Sverige och passar därför gärna på att utbilda mig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s