Privatekonomi

Börja använda kreditkort ?

Jag har alltid varit väldigt försiktigt när det kommer till lån och krediter. Visst handlar jag på faktura men jag menar längre kredittider som t.ex. alla annonser som lockar att köpa nu men betala om X antal månader. Kreditkort har jag också alltid varit emot, långt innan jag såg program som t.ex. Lyxfällan där folk missbrukat kreditkort och satt sig i stora skulder. Jag tror jag inte sett något poäng med kreditkort tidigare för jag har alltid haft inställningen att har jag inte pengar till att köpa det jag behöver eller vill ha så får jag helt enkelt vänta tills jag sparat ihop det (undantaget bostad som känns ok att låna till).

Sedan jag upptäckte FIRE-rörelsen och grupper som strävar mot finansiellt oberoende har jag dock förstått att det kan finnas en vits med kreditkort, då i form av t.ex. bonus som går att få ut i form av pengar eller förmåner som resor. Det viktiga om man ska utnyttja detta är dock att alltid, och jag menar alltid, betala fakturan från kreditkortet i tid för annars är räntan skyhög.

Det jag numera går och klurar kring är om det är värt att skaffa kreditkortet eftersom det ofta har en årsavgift som kan vara ganska hög och jag (vi) kommer sträva efter att minimera våra kostnader och vad jag kan se kommer våra kostnader inte vara speciellt höga framöver. Den största kostnaden är hyran och det tror jag inte går att betala med kreditkortet.

Tror dock en fördel skulle vara att man skulle kunna kombinera onlineköp och få dubbel bonus ibland genom att betala med kreditkortet och handla på siter där man kan få pengar tillbaka via t.ex. Refunder. Kan inte se varför det inte skulle gå, såvida det inte finns någon spärr för att handla online med kreditkorten men det har jag svårt att tro.

Är nog mest intresserad av något av SAS eurobonus-kort för vi älskar att resa och det vore ju toppen att kunna resa mycket billigare genom att tjäna in poäng på inköp vi ändå skulle ha gjort. Viktigt är ju att inte börja handla mer bara för att man ska få bonus, det vore ju galet. Jag tror jag läste att poängen är giltiga i några år och sedan försvinner de, så min tanke just nu är att skaffa något av de billigare korten för att börja samla bonus, och sen när vi samlat tillräckligt för någon resa vi vill göra byter jag kort till ett av korten där man kan få extra bonus i form av res 2-för-1, men det kräver en viss nivå av inköp under året.

Har inte riktigt funderat klart än, känner att jag måste klura lite mer och kanske sätta mig och räkna mer och se faktiska siffror på det för att våga och vilja ta steget. Fortsättning följer på detta ämne..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s