Ideellt arbete

Bli ‘god man’ ?

För många år sedan nu minns jag att en (tyvärr nu före detta) vän hade en god man, och att han inte riktigt var nöjd med dennes beteende och beslut. Min vän tyckte att jag skulle passa som god man (dock inte till honom såklart, det hade blivit för partiskt) och sedan dess har idén legat och gnagt i bakhuvudet. Jag har inte riktigt haft tid till att ta tag i det tidigare. Ja alltså på riktigt inte haft tid, jag jobbade ju 6-7 dagar i veckan i 3 år med ca 2 veckor semester per år och inte en ledig helg för att bygga upp mitt företag. Hur som helst, nu har jag mer tid och tänkte ta tag i saken.

Vad är en ‘god man’ kanske ni undrar? (eller inte alls, ni vet säkert det redan) En god man hjälper behövande människor med att bevaka deras ekonomiska, juridiska och personliga intressen. Man har någon slags samordnande roll snarare än att praktiskt utföra tjänster, vad jag kan utläsa åtminstone. Det kan handla om myndighetskontakt, förvalta egendom och annat. Det räknas till största del som ideellt arbete men man får även ett mindre arvode per år.

Jag kontaktade kommunen och lämnade intresseanmälan via mail. Fick svar direkt nästa morgon att de alltid behöver fler personer som ‘god man’ men att man behöver gå en kurs först, och därefter skicka in en formell intresseanmälan inkl kursbevis. Tyvärr hade de inga datum upplagda för nästa kurstillfälle, vilket är lite konstigt om de säger de har brist och behöver fler. Ok om det inte är så att det är alltför få intresserade för att ens få ihop deltagare till en kurs. Jag ska faktiskt ta och kolla i grannkommunerna också om inte de har någon kurs på gång, så jag inte glömmer bort detta en gång till.

Även om arvodet är litet ser jag uppdraget som god man som dels en lite sidoinkomst, dels en god gärning och det känns bra att kunna hjälpa andra i samhället, och dels som en läromöjlighet för mig själv då jag inte behövt ha speciellt mycket myndighetskontakt allt hittills. Har hört att det finns de som har ett flertal personer de är god man för, och så länge man gör ett bra jobb och har tiden är det väl inget fel med det, dock ser jag det nog mer som en intressant sidogrej än något jag vill åta mig alltför många uppdrag inom. Hoppas jag kan hitta en kurs snart och komma ihåg, mer om detta senare i så fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s