Böcker, Recensioner

Bok: Bygg en förmögenhet, fixa familjens ekonomi

Lånade en en bunt böcker om privatekonomi och investerande på biblioteket och den första jag valde att läsa var Joel Bladhs bok Bygg en förmögenhet, fixa familjens ekonomi, utgiven 2016. Det verkade vara en av de nyare böckerna på området och lite annan inriktning; barnfamiljer. Joel Bladh säger sig vara en vanlig småbarnspappa som fick ett ekonomisk uppvaknande, men något mer om honom än så får man inte direkt reda på i boken.

Boken är uppbyggd som en snabb introduktion till privatekonomi för att väcka en barnfamiljs intresse av att spara långsiktigt antingen för sin pension eller som ett sätt att få mer fri tid för familjen. Bokens huvudsyfte verkar vara att få läsaren att förstå insikten av att få pengarna att jobba för en och kraften av ränta-på-ränta genom långsiktigt sparande och investerande.

En sak som slog mig vid läsandet av boken var att budskapet ibland var motsägelsefullt, då främst i om man ska välja indexfonder eller själv välja aktier. Författaren verkar förespråka stock-picking och pratar om olika sätt att tänka kring vilka bolag man väljer och introducerar olika strategier för det. Indexfonder nämns mest i förbifarten som en bra startpunkt för de ointresserade; ”(…) så är fonder absolut ett bra alternativ för dig som ännu inte känner dig redo för enskilda aktier.”s.69. Det antyder, tycker jag, att när man lärt sig mer bör man gå över till att köpa enskilda aktier istället för (index)fonder. Samtidigt nämner han att bland andra Buffet rekommenderar billiga indexfonder.

Det finns ju ofta två skilda läger, det ena förespråkar aktiv förvaltning (som författaren) och det andra passiv förvaltning. Jag tillhör den senare kategorin eftersom forskningen pekar på den ger bäst resultat över lång tid. Författaren nämner lite i förbifarten att drivkraften är ekonomiskt oberoende men det känns inte som fokus i boken. Med strategin aktiv förvaltning och stock-picking sticker han ut rätt mycket i FI-gemenskapen.

Visst kan man hålla på med stock-picking om man vill det, men jag skulle gärna sett en lite djupare analys av skillnader i kursutveckling över tid i enskilda aktier vs indexfonder, och då såklart inte i efterhand valda lyckade investeringar. Hade gärna sett lite självkritik och för- och nackdelar med respektive val (stock-picking vs index), för hittills har jag inte sett några verkliga argument för varför han förespråkar stock-picking.

För övrigt var boken helt ok, bra korta sammanfattande avsnitt om en familjs ekonomi som kan vara bra att tänka på och dyka ner djupare i, som tjänstepension, jämställd ekonomi (hade gärna sett att detta avsnitt var längre!), barns ekonomi, lite trendspaning framåt (särskilt viktigt för stock-pickers). Framför allt gillade jag avslutningen med spartips för barnfamiljen (och andra såklart!). Plus för personlig touch av så-gjorde-vi i slutet på många kapitel.

En av de för mig mest intressanta delarna av boken var faktiskt i kapitlet om bolån och särskilt amortering. Författaren föreslår att man ska räkna ut hur stora ens räntekostnader skulle vara ifall räntan går upp till 5% och ränteavdraget försvann. Om räntekostnaderna i så fall skulle överstiga en tredjedel av inkomsten efter skatt förespråkar han att amortera extra för att bli mindre känslig för förändringar i framtiden. Det är ju också tacksamt enkelt att räkna ut; ((lånekostnad * 0,05)/12) /inkomst efter skatt.

 

Vad tar jag med mig från boken?

  • Se privatekonomin som ett företag, med familjen som aktieägarna
  • Fortfarande ojämn fördelning kvinnor/män bland sparare, viktigt att alla sparar/investerar och särskilt fler kvinnor
  • Enkel beräkning för riktlinjer kring amortering och räntor på bolån
  • Många är fortfarande intresserade av stock-picking trots att forskningen inte håller med om att det är det effektivaste sättet
  • Intressant budgetindelning, s.35

Boken är skriven som till nybörjare men jag skulle ändå inte rekommendera den till de flesta nya inom investerande just eftersom det är så stort fokus på att välja enskilda aktier. Den strategin passar bara ett fåtal intresserade och bör nog ses mer som en hobby. Majoriteten av alla familjer behöver nog snarare en enkel strategi som de bara kan glömma bort när allt annat pockar på uppmärksamhet i livet. Det är synd för i övrigt är det en informativ och bra skriven bok med mycket matnyttigt för nybörjare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s