Frihet, Privatekonomi

Hur transparent kan man vara online?

Sedan jag bestämde mig för att dokumentera min resa och dela med mig av processen ville jag vara öppen med siffror för att se hur jag ligger till. Jag tänker att det är intressant att se hur det går för att kunna utvärdera och det gör det kanske mer intressant för eventuella läsare. Det känns mer trovärdigt att vara öppen med vad jag gör och vad det leder till.

Samtidigt har jag dock funderat kring eventuella baksidor med att vara öppen med siffror. Hur mycket kan man dela med sig av online egentligen? Flera av de bloggar jag följer och inspireras av är dock själva öppna eller åtminstone delvis öppna med sin ekonomi och hur det går för dem. Just den biten är också något jag uppskattat och finner det mer intressant att följa dem. Andra som är mindre öppna har jag inte uppfattat som lika trovärdiga eller intressanta att läsa. Jag vill gärna nörda ner mig i siffror och se svart på vitt om personen har en strategi jag tycker är intressant och som jag kan inspireras av, eller inte.

Jag är ju inte speciellt öppen med vem jag är eller var jag bor här på bloggen, så de allra flesta kommer nog inte veta vem jag är eller veta hur man tar reda på det. Dock utgår jag ifrån att de som verkligen vill veta det kan ta reda på det på något sätt, kanske nån slags analys av min internetaktivitet, vad vet jag. En risk är ju att någon/något företag profilerar mig och använder informationen på något sätt. Tydligen är det vanligt att bygga och sälja listor över olika typer av personer online, dock vet jag inte vad köparna gör med informationen.

En mer allvarlig, men osannolik, risk med att vara öppen med siffror skulle väl vara om någon skulle få för sig att kidnappa mig eller någon i min närhet för att de tror jag är rik och vill kräva någon lösensumma. Haha, det låter ju helt sjukt att ens tänka på. Det är nog väldigt osannolikt då såna personer troligen inte läser såna här bloggar och de skulle i så fall nog rikta in sig på andra personer med mer pengar.

Ett troligare scenario skulle nog vara att vänner, bekanta eller släktingar hittar min blogg och luskar ut att det är jag som står bakom den. En risk med det skulle väl kunna vara att de är dömmande, blir avundsjuka, pratar negativt eller försöker slå ner på mina drömmar. Dock bryr jag mig sällan om vad folk tycker om mig eller vad jag gör så det skulle inte vara något större problem för mig. Jag vet att min partner och närmsta familj stödjer min plan (vad de vet om den i alla fall) och det räcker gott och väl.

På plus-sidan är att det blir mycket tydligare och lätt att följa min process. Jag ser ofta att det pratas generellt men att specifika siffror saknas, vilket jag alltid tycker är synd. Jag vill ju visa hur jag som relativt nybörjare kommer igång och jobbar mot mitt mål, och det känns svårt att göra utan att vara konkret. Många av de populära bloggarna tycker jag redan har kommit långt på sin resa (stort grattis till er!) och jag vill väl egentligen vara ett komplement till dem genom att visa processen i ett tidigare skede.

Har ni tänkt något kring att vara transparent online? Framförallt kring eventuella risker? Eller kör ni bara på antingen (vare sig det är att vara öppen eller hemlighetsfull) utan att ha någon speciell anledning bakom beslutet? Skulle gärna höra andras tankar kring detta, oavsett vad jag beslutar mig för.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s