Privatekonomi

Flera inkomstkällor

För att bli finansiellt fri behöver jag ha någon slags passiv inkomst så småningom, och det de flesta verkar förespråka är att bygga sin pengamaskin/pengaträd/förmögenhet (vad man nu vill kalla det) med hjälp av börsen, genom att avsätta en del av sin lön nu och investera den i fonder och/eller aktier.

Det finns också många andra sätt att skapa sig passiva inkomster, som t.ex. att få royalties på skrivna böcker, musik, uppfinningar o.dyl., äga och hyra ut lägenheter eller del av hus, annonsintäkter på t.ex. en blogg eller liknande, utdelning från företag och många andra sätt. Dock är börsen nog det allra enklaste sättet att skapa sig en passiv inkomst, åtminstone om man fokuserar på billiga indexfonder.

Jag tänker att jag redan nu gärna vill ha flera inkomstkällor för att inte vara beroende av ett enda jobb eller företag. Det skulle kännas tryggare och jag skulle kanske kunna snabba upp mitt investerande för att snabbare nå FI (financial independence). Eftersom jag fokuserat på att bygga mitt första företag de senaste åren har jag inte direkt haft någon fantastisk lön, snarare varit låginkomsttagare och nu kanske omkring medianinkomst, vilket är lågt med tanke på min långa studietid och de mycket långa arbetsdagarna det krävdes för att bygga upp företaget de senaste åren.

Planen just nu är att skaffa mig en vanlig anställning (vilket blir en helt ny erfarenhet i sig!) och då en regelbunden, förhoppningsvis hyfsat bra, lön. Samtidigt tänker jag behålla min andel i företaget jag varit med och byggt upp. Där tänker jag jobba några få dagar i månaden (sköta ekonomi, uppföljning, lite administrativt arbete mm) och få lite extra lön för det. Om företaget går bra kommer jag också få möjlighet till utdelning från det. Den extra lönen och eventuella utdelningar tänkte jag såklart lägga på mer investeringar för att snabba upp processen.

Har även funderingar kring hur jag kan använda all den kunskapen jag samlat på mig kring processen att starta och driva en restaurang från scratch. Med tanke på att jag inte hade någon erfarenhet alls av branschen och att jag gillar att samla på mig kunskap skulle jag vilja använda den till något mer. Kanske att jag försöker strukturera upp processer och tips för att starta någon slags konsulttjänst vid sidan av annat. Inte som huvudsyssla men det kanske kunde bli någon slags sido-inkomst.

Om jag skulle köpa en bostadsrätt eller hus planerar jag definitivt att hyra ut delar av det för att få ner min egen boendekostnad och få en slags sido-inkomst. Jag kan tyvärr inte (än i alla fall) köpa ett hyreshus med separata lägenheter men jag skulle kunna hyra ut delar av mitt eget boende. Jag tror det skulle fungera bra under några år för att t.ex. kunna betala av bolån snabbare.

En liten dröm sedan många år är också att någon gång skriva en bok, inte för att jag tror att det skulle vara någon speciellt bra sido-inkomst (det skulle kräva att det blev en rejäl best-seller) men för erfarenheten. Det är dock ett projekt för framtiden i så fall.

Sammanfattningsvis satsar jag alltså på att ha flera inkomstströmmar;

  1. Lön från vanlig anställning
  2. Lön från mitt företag
  3. Utdelningar från mitt företag
  4. Sido-business konsult
  5. Hyra ut del av bostad

Detta är alltså långt innan jag blir finansiellt fri, det är en del av planen för att nå dit så snabbt som möjligt. Det kanske känns spretigt men jag tror detta är den bästa vägen för mig utifrån de livsförutsättningar jag har just nu. Uppdaterar senare om det gått som jag tänkt eller inte. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s