Budget och uppföljning, Privatekonomi

Nyss börjat med budget

Ok jag måste erkänna att jag nyligen börjat göra budget och sammanställa min ekonomi i någon slags resultatrapporter varje månad. Det känns lite pinsamt att vara 30+ och inte ha gjort det tidigare. Jag tyckte att jag inte hade behov av att göra någon sammanställning tidigare för jag upplevde inte att jag slösade speciellt mycket med mina pengar men det känns ändå bra att få mer koll på mina utgifter nu. Jag tror att jag inte gjort budgets tidigare för det är inget jag har med min hemifrån och inget vi gjorde i skolan alls. Det är ändå lite konstigt att man inte får lära sig sådan viktig livskunskap från skolan tycker jag.

Nu var det dock dags att börja, bättre sent än aldrig! Jag vill veta vilka kategorier som jag lägger mer på och kunna följa upp över tid och göra ändringar. I nuläget tror jag nog inte att jag kommer följa en budget slaviskt utan mer ha den som ett stöd och en riktlinje att gå efter. Jag tror jag nu de första månaderna, eller kanske det första året, främst kommer se det som ett insamlande av data för att få ett utgångsläge att eventuellt justera.

Jag tittade på olika mallar men beslutade mig för att göra en egen i excel eftersom jag inte riktigt gillade kategorierna som andra använde sig av. Jag ville ha ett antal huvudrubriker och även flera undernivåer att följa. Det blev dessa olika (än så länge, de kanske ändras allt eftersom):

 • Boende
  – Hyra
  – Försäkring
  – El och internet
 • Bil och transport
  – Drivmedel
  – Parkering
  – Försäkring
  – Skatt inkl trängselskatt
  – Reparation, service, övrigt
  – Tåg, buss, kollektivtrafik
 • Mat och hushåll
  – Mataffärer
  – Förbrukningsvaror
  – Apotek odyl
 • Personligt och nöje
  – Kläder
  – Träningsgrejer
  – Prenumerationer odyl
  – Äta ute
  – Bio och hobby
 • IT och media
  – Mobil och telefon
  – TV, Netflix, Spotify odyl
  – Annan media, webb
  – Radiotjänst
 •  Person
  – Försäkringar
  – A-kassa och ev fack
  – Bankkostnader odyl
  – Boplats, bostadsköer
 • Övrigt
  – Välgörenhet
  – Oplanerat och övrigt
  – Gåvor
  – Hemmet, möbler odyl sällanköp
 • Semester och resor
  – Flyg och transport
  – Hotell och boende
  – Äta
  – Shopping

Har jag glömt någon viktig kategori? Det lär ju uppdagas allteftersom tider går och jag använder min budgetmall mer. Vilka kategorier man väljer och behöver beror ju också på ens situation och till viss del intressen. Jag har t.ex. ingen speciellt dyr hobby men hade jag haft det skulle den nog fått en egen kategori.

Numera längtar jag till månadsslutet för att få göra ett avslut, gå igenom månaden och se hur det gått, haha! Häromdagen fixade jag dock med mina excel-dokument och gjorde en mall så jag kan löpande kopiera in mina utgifter, så jag behöver inte vänta tills månaden är helt slut utan kan göra lite då och då för att ha mer koll. Vi får väl se hur länge jag orkar eller vill göra det, eller om det räcker att göra månadsavsluten så småningom.

Hur som helst är jag glad över att ha börjat få mer kontroll över min privatekonomi. Nu kommer jag inte behöva tro och gissa vad jag har för utgifter och var mina pengar går, nu kommer jag veta helt säkert. Det kommer säkerligen leda till att jag blir mer sporrad till att försöka minska utgifterna ännu mer för att spara och investera större andel av min inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s