Frihet

Finansiellt fri, vadå?

Mitt viktigaste och mest långsiktiga mål sedan en tid tillbaka nu är att så småningom bli finansiellt fri, men vad betyder då det?

Som jag ser det (och många andra med mig) är det skillnad på att ha finansiell trygghet, vara finansiellt fri och att vara finansiellt oberoende. Begreppen låter kanske liknande men jag tycker det är stora skillnader mellan dem.

Har man finansiell trygghet innebär det kanske att man har god likviditet, alltså att man har tillräckliga tillgångar (obs, endast likvida tillgångar som pengar på sparkonto eller i aktier/fonder som går att sälja snabbt, anläggningstillgångar som hus räknas inte här) för att klara sig utan jobb under ett antal månader framöver. Eller så kanske tryggheten ligger i att man har en del passiva inkomster som kan täcka upp passiva/fasta kostnader, t.ex. om man skulle bli sjuk eller förlora jobbet kan man ändå betala för sina baskostnader, de man inte klarar sig utan. Förr eller senare behöver man dock arbeta igen, framför allt om man vill göra mer än bara överleva en begränsad tid.

Finansiellt fri är ett steg längre, man har tillräckliga passiva inkomster för att täcka upp sina totala månadskostnader. Alltså skulle man teoretiskt kunna gå i pension och sluta jobba om man skulle vilja det. Inkomst skulle man ha ändå, fast den är passiv istället för aktiv. Ens inkomst är aktiv om man arbetar för den, alltså byter ut sin tid mot pengar i betalning. Passiv inkomst däremot är sådana som du får in även om du ligger hemma i soffan, är sjuk, pensionerad eller gör något annat.

Ok en passiv inkomst är kanske aldrig 100% rent passiv, oftast krävs väl lite tillsynsarbete då och då men poängen är att det är betydligt mindre krävande än en aktiv inkomst. Det låter kanske luddigt, hur kan man tjäna pengar genom att ligga på soffan? Ofta börjar dessa inkomster som aktiva och kräver mycket jobb i en start-up fas (troligen mer jobb i förhållande till betalningen i början, jämfört med vanligt lönearbete), men poängen är att de så småningom blir passiva. Några exempel:

  • Skriva en bok – kräver mycket skrivarbete i början men sedan kan den säljas utan att du jobbar speciellt mycket
  • Royalties på t.ex. patent, låtar, musik o.dyl.
  • Starta ett företag där du inte är i centrum utan andra kan sköta om
  • Hemsida, blogg eller liknande – som en bok ovan
  • Köpa och äga hyresfastigheter och få hyresintäkter
  • Investera långsiktigt på börsen – den passiva inkomsten blir alltså värdeökningen som sker över (lång) tid

Lyckas man skapa sig tillräckligt stora passiva inkomster så att de täcker ens utgifter kan man alltså räkna sig som finansiellt fri, och det är ju det som är mitt mål framöver. Frihet som i att kunna välja om man vill arbeta i formen att byta sin tid mot pengar.

Finansiellt oberoende då? Det skulle jag säga är snäppet över friheten, när man inte behöver tänka över sina utgifter utan gör vad man vill. Kanske är det denna kategorin man tänker på när man säger att någon är rik. Man kan alltså utöver att klara sitt vardagsliv med sina passiva inkomster även göra lite vad man vill, sätta guldkant på vardagen skulle man kanske kunna säga, eller göra vad man nu drömmer om. Självklart finns det många nivåer i denna kategorin också, beroende på ens livsstil och preferenser skulle jag säga att man kan vara finansiellt oberoende vid hyfsat modesta passiva inkomster, eller så behöver man bli någon slags superrik om man har såna drömmar och vanor.

Var gränsen går mellan att vara finansiellt fri respektive oberoende tycker jag ligger helt i ditt eget perspektiv på livet, dina mål, drömmar och intressen. En del vill leva enkelt och är supernöjda med det medan andra vill strö pengar omkring sig och spendera på prylar. En viktig skillnad jag dock ser är att den som är nöjd med ett enklare liv snabbare når finansiell frihet och eventuellt oberoende eftersom den inte har lika dyr livsstil.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s