Boende

Vill bo billigt – alternativ?

En av de största utgifterna i de flesta svenskars budget är boendet. Det är nog också en av de svåraste budgetposterna att ändra och minska ner på. Dels vill man kanske inte byta ner sig till mindre boende när man väl vant sig vid sin nuvarande storlek och dels är det inte speciellt lätt att snabbt kunna byta boende, sånt tar tid såklart. Är man inte redan inne i boendesystemet i form av förstahandskontrakt på hyresrätt eller köpt/belånad bostad är det också svårt att komma in på bostadsmarknaden.

Eftersom boendeposten ses som en fast och svårförändrad budgetpost har jag alltid tänkt att jag vill att den ska vara så låg som möjligt. En viktig del mot att kunna spara och investera mer med målet inställt på finansiell frihet är att skära ner på utgifterna. Då boendet nästan alltid är den dyraste utgiften känns det logiskt att börja titta på hur jag kan minimera den. Istället för att fastna vid att kolla småutgifter tänkte jag börja med de största först då det kan ge störst effekt i kronor.

Tidigare bodde jag som student i en billig bostadsrätt med låg avgift, visserligen bara 1,5 rum men vi kunde bo 2 pers där billigt. Mitt nästa boende fick jag ta första bästa hyresrätt som gick att få eftersom jag behövde boende snabbt pga flytt till ny stad, då var vi 3 personer som delade på en 3:a. Nu när jag behöver nytt boende igen funderar jag hela tiden på hur jag kan hitta en lösning för billigt boende. Standarden är inte speciellt viktig för mig men en vettig planlösning på bostaden och bra kommunikationsmöjligheter är desto viktigare. För en som mig, som står utanför bostadsmarknaden för tillfället, är det dock ingen lätt uppgift att hitta billigt boende, eller ens hitta något boende över huvud taget. Trots det tänkte jag ändå samla mina bostadsfunderingar här, kanske har ni några andra förslag?

Hyresrätt är kanske de flestas självklara val. Om det inte är en ny hyresrätt brukar hyran vara relativt låg (vad jag har sett i alla fall, rätta mig gärna om jag har fel!) och man kan bo ganska billigt. Dock är det bara ett alternativ om man från början stått i kö i många år, vilket förutsätter att man visste eller hade på känn vilken stad man ville bo i eller kunde hitta ett lämpligt jobb i. Har man inte stått i kö, hittat jobb i en ny oväntad stad, separerat eller liknande är hyresrätt troligen inte ens ett alternativ, åtminstone inte i storstäderna.

Hyra i andra hand är väldigt dyrt men ibland har man inget val. För några år sedan trodde jag aldrig detta skulle bli aktuellt för mig för jag hade ju min plan (som dock ändrades pga separation). Nu tittar jag däremot på andrahandslägenheter som en nödlösning. Eftersom de är dyra har jag funderat på att hyra något lite större och dela med flera andra, dock vet jag inte hur uthyrarna skulle ställa sig till det, kanske är det bäst att inte fråga för att inte få nej i så fall. Hyr man t.ex. en 3:a och delar på 3-4 (vuxna) personer kan man få ungefär samma boendekostnad som om man är 1-2 (vuxna) personer i en 2-3:a vanlig hyresrätt. Det blir ju inte lägre boendekostnad jämfört med andra alternativ men har man inget val kan det vara ett sätt att inte bli ruinerad på att bo i andra hand åtminstone.

Köpa en bostadsrätt, något större än du egentligen behöver för att kunna dela med någon eller hyra ut ett eller fler rum till inneboende. En nackdel är såklart att man måste dela sitt boende med kanske främlingar eller bekanta/vänner (bara det kan ju vara svårt), men det kanske väger upp mot att man kan bo billigt. Detta är nog ett av de alternativ där det går att få ner boendeutgifterna rejält, under förutsättning att du har pengar till kontantinsats och tillräckligt hög lön för att kunna låna pengar då! Dock vet jag inte hur uthyrningsreglerna fungerar än och hur det skiljer sig mot att t.ex. vara sambos (ingen som styr vem som betalar vad då) eller sambos plus en kompis som inneboende. Får ta upp mer om detta i en separat post framöver. Detta är nog det mest realistiska alternativet för mig för närvarande, även om jag helst inte skulle vilja köpa något nu känns det som om jag kanske inte har något val.

En långvarig dröm för mig har varit att kunna köpa ett mindre hyreshus, en villa med några få lägenheter i (alternativt ett hus som relativt enkelt går att bygga om till flera lägenheter). Det hade nog varit ett bra alternativ att kunna bo i en av lägenheterna och sedan hyra ut de andra. Totalt hade det nog blivit väldigt billigt boende, och rent ekonomiskt borde nog uthyrningen täcka kostnaden för huset vilket skulle innebära att jag skulle kunna bo superbilligt, gratis eller rent av tjäna på det. Praktiskt kanske huset skulle vara i ett bolag och jag också behöva betala till det för att sedan få tillbaka vinsten, jag vet inte riktigt än men jag tror ändå det vore ett bra alternativ. Dock är detta inte aktuellt i dagsläget då det verkar krävas mer kapital till kontantinsats till ett kommersiellt hus.

Ett kanske mer annorlunda alternativ till boende som jag har funderat mycket kring det senaste året eller så är så kallade tiny houses. Det är minihus (ofta på hjul), som ett slags compact living med bra förvaringslösningar och små men smarta rum. Det är väl egentligen kanske som en kombination av ett riktigt hus i miniformat, husvagn och compact living tänket. Denna rörelsen är (än så länge) relativt liten i Sverige men desto större i USA och delar av Europa. De kommersiellt byggda minihusen är otroligt snygga och hade jag bara hittat någon lämplig lösning för ”parkering” av huset hade jag nog skaffat en redan!

Mitt mål är verkligen att försöka hitta ett boendealternativ där jag kan bo billigt och fortfarande trivas bra. I nuläget gissar jag att jag kommer bli tvungen att köpa en bostadsrätt som jag kommer dela med några andra eller hyra ut delar av för att sänka mina utgifter men helst skulle jag vilja hitta en hyresrätt istället för att kunna använda kontantinsatsen till annat. Har ni några tips får ni gärna höra av er, oavsett hur lång tid som gått sedan publiceringsdagen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s