Företagande

Var det värt att starta företag?

Jag har faktiskt inte objektivt kollat på om det har varit ekonomiskt värt för mig att starta och driva mitt företag. Eller när det i så fall blir det. Oavsett vilket har jag lärt mig oerhört mycket om så många saker och om mig själv att utvecklingsmässigt har det definitivt varit värt det. Jag tänkte att jag får jämföra med hur det skulle kunnat sett ut om jag tagit en anställning direkt efter studierna istället för att starta företaget, och jämföra med en teoretisk lön då.

Det känns svårt att gissa vad jag skulle kunnat haft i lön under dessa år, men jag får anta att jag kanske kunde börjat som ekonomiassistent eller något ekonomijobb, och sedan avancerat till något inom min utbildning. Rätta gärna mina siffror om det låter som om jag är helt ute och cyklar eftersom jag inte har så mycket erfarenhet av att vara anställd.

Säg att jag hade fått in ingångslön på 22 000, det hade jag nog varit nöjd med 2014, och sedan bytt jobb några gånger och kommit upp en del i lön varje gång. Då kanske det kunde sett ut så här under de senaste 4 åren;

  • 2014 – 264 000
  • 2015 – 282 000
  • 2016 – 300 000
  • 2017 – 324 000

Ärligt talat har jag ingen aning om ifall siffrorna kan tänkas vara hyfsat korrekta eller helt åt skogen uppåt eller nedåt, men någon stans får jag ju börja. Det skulle i alla fall bli ungefär 1,17 Mkr. För att det ska har varit värt det ekonomiskt behöver jag ju ha tjänat in och byggt upp ett värde som överstiger den summan en bit.

Att bara komma upp i samma summa som om jag hade jobbat tycker jag inte räcker faktiskt. För att det ska ha varit värt allt slit med långa arbetsdagar, knappt någon ledighet eller semester och risken jag tog med mina sparpengar behöver summan vara högre än 1,17 Mkr.

Vad ska jag jämföra med? Uttagen lön och eventuella utdelningar såklart, men jag borde väl även räkna med värdet på företaget eftersom jag inte skulle haft den annars? Att bara räkna med konkreta pengar för att kunna jämföra är lättare eftersom företagets värde är svårt att uppskatta innan en försäljning men det blir inte riktigt rättvisande. Jag tänker mig att jag får uppskatta ett värde på företaget och räkna lågt för säkerhets skull. Mina löner från företaget har varierat under åren eftersom det är knepigt att veta hur mycket man kan ta ut under de första åren, men de har sett ut så här;

  • 2014 – 102 000
  • 2015 – 250 000
  • 2016 – 183 000
  • 2017 – 241 000
  • Ungefärligt minsta värde på min andel av företaget – 500 000

Totalt 1,276 Mkr (varav 776′ är lön) vilket ju är högre än jämförelsesumman jag fått fram. Jämför man på detta sätt har det varit på plus att starta och driva företaget. Dock är ju 500′ av totalsumman låst i företagsvärdet tills en eventuell försäljning sker, så å andra sidan är det kanske fel att räkna på detta sättet ändå!

Nu under 2018 kommer jag att ta en vanligt anställning och låta min affärspartner sköta företaget (det var vår plan från början!) vilket innebär att jag kommer få en vanlig lön från annat håll och behöver inte ha full lön från företaget. Nu går dock företaget tillräckligt bra att jag räknar med att få utdelningar framöver och eventuellt också en mindre lön för att boosta min vanliga inkomst, vi får se hur det blir!

Om jag ska räkna bort företagets värde och bara fokusera på inkomster har jag fortfarande inte gått på plus utan ligger 394′ i underskott (baserat på de löst tagna jämförelsesiffrorna). Framöver behöver jag dock inte jämföra med en tänkt jämförelselön eftersom jag räknar med att ha en ”vanlig” anställning med lön inom en snar framtid. När jag kunnat ta ut ungefär 400′ till från företaget i form av lön eller utdelningar har jag nått upp till nivån att jag gått plus/minus noll pengamässigt i att starta och driva företaget i fyra år. För att det ska ha gått på plus behöver jag ta ut mer än så och för att det ska ha varit värt risken och slitet, hur mycket mer som behövs är såklart omöjligt att säga.

För att nå upp till 0-nivån behöver jag som sagt ta ut ungefär 400′ till. Det tror jag går att göra under detta året och en bit in på nästa år. Därefter är allt på plus äntligen! Det är mycket slit med att bygga upp ett företag och som ni ser tar det tid att komma upp i en vanlig inkomstnivå och att faktiskt börja tjäna pengar. Visst är det skillnad på branscher och jag valde kanske en av de svåraste då den är personalkrävande och mycket annat runt omkring (mer om det i en annan post), men jag har ändå tyckt att det varit givande, om inte ekonomiskt ännu så för min personliga utveckling och lärande!

Vad tror ni om jämförelsen? Känns den rimlig? Har ni något annat sätt att tänka kring detta? Tar hemskt gärna emot input från er! 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s