Företagande, Privatekonomi, Sparande

Boende eller företag?

Jag känner att jag står inför ett viktigt vägval i livet när det gäller mina pengar och investerinsstrategi framöver. Jag ser främst två vägar att gå när det gäller hur jag ska använda min kontantinsats.

För att börja från början hade jag en liten bostadsrätt som jag sålde 2014 och använde vinsten för att köpa en restaurang. Eftersom jag lånade ut min kontantinsats till företaget och företaget har gått bra har jag nu fått tillbaka nästan hela beloppet och skulle strax kunna få resterande när jag behöver det. Tyvärr kunde jag inte ta ut någon ränta på pengarna under utlåningstiden för det fanns det inte riktigt utrymme till under uppstartsfasen, kanske också beroende på några missar från min sida i kombination med att det är svårt att förutse hur det skulle gå för företaget. Dock äger jag ju nu en halv restaurang istället, plus att jag har pengarna till kontantinsatsen att använda igen!

Just nu ligger pengarna bara på ett konto utan ränta så jag vill väldigt gärna hitta en användning för dem snarast möjligt. De alternativ jag ser just nu är att antingen använda pengarna som kontantinsats till boende eller att starta/köpa någon ny verksamhet.

Egentligen är jag inte speciellt sugen på att köpa något boende i dagsläget eftersom jag ser mitt privata boende som konsumtion och inte någon investering (mer om det i någon annan post i framtiden). Tyvärr är jag dock i rätt akut behov av boende och kanske inte har något annat (vettigt) alternativ till att köpa. Efter en separation förra året ändrades alla mina planer och jag måste hitta nytt boende i en annan stad. Då jag inte ens tänkt tanken på att behöva hitta boende har jag dumt nog inte stått i bostadskön. I Göteborg med omnejd, där jag tänker mig vilja bo, är det många års kö för ett förstahandskontrakt och även andrahandskontrakt är svårt att hitta. Nuvarande plan är att hitta något boende att dela med 2-3 andra (blivande sambo plus 1-2 vänner), antingen någon (svindyr!) andrahandslägenhet eller om jag/vi köper t.ex. en 3:a.

Alternativet är att jag hittar ett jobb åt mina pengar, men jag är samtidigt inte speciellt sugen på att lägga in dem på börsen då jag vill ha dessa pengar investerande i något annat eftersom jag redan har en investeringsplan för fonder. Istället kunde jag kanske starta eller köpa någon verksamhet där pengarna får jobba. Jag har funderat på att testa på att driva ett café någon gång och ett mindre café skulle pengarna nog räcka till utan (större) banklån. Dock är jag mer sugen på att vara anställd ett tag än att jobba upp ytterligare en restaurangrelaterad verksamhet just nu. Ett alternativ skulle kunna vara om min blivande sambo och jag startade ihop, och jag fungerade mer som investerare och han står för den löpande verksamheten, men det känns som en rätt stor risk för relationen som nytt par.

Skulle jag välja att använda pengarna till boende så är de ju låsta där sedan, i alla fall fram till en eventuell flytt och försäljning (då man ju oftast ändå lägger in de pengarna i nästa boende). För att komma tillbaka till samma summa igen skulle jag behöva spara mycket i många år och det känns lite jobbigt, tänk om jag får någon affärsidé jag vill förverkliga. Om pengarna istället skulle användas till ett nytt företag skulle jag ju kunna få tillbaka insatsen efter några år, förutsatt att det går tillräckligt bra förstås. När jag fått tillbaka pengarna igen har jag ju inte bara samma pengar utan även en verksamhet som är värd något och förhoppningsvis en semi-passiv inkomst eller ett högre värde på verksamheten. Pengarna har redan fått jobba en gång vid restaurangköpet och visst vore det jättekul att kunna göra om det och låta pengarna jobba en gång till.

I slutändan faller kanske valet på ifall boendesituationen löser sig eller inte. Vi letar på massa olika sidor men inte fått napp än så länge i alla fall. Eller finns det andra sätt att lösa boendekris på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s