Uncategorized

Starten på tankarna om FF

Har funderat en del på när mina tankar kring finansiell frihet (FF i rubriken) egentligen började och varifrån de kommer. Jag är rätt säker på att det startade med en vän för länge sen, nån gång i mitten av 00-talet om jag ska gissa. Tror att han hade läst Rich dad, poor dad och pratade mycket om passiva inkomster och investeringar. Jag läste också boken och fastnade direkt för tankarna kring att bli mer finansiellt fri och ha passiva inkomster. Dock tog det mig sen många år att komma igång. 

Då på mitten eller slutet av 00-talet ville jag så gärna komma igång med investerande men visste inte i vad och hade inte direkt någon att fråga heller. Som jag tolkat böckerna jag läst då kunde man investera i främst aktier eller fastigheter men båda kändes som obestigbara berg då. Fastigheter intresserade mig men det skulle kräva stort initialt kapital att satsa och även en bra fast inkomst för att få lån, och som ung studerande hade jag varken eller. 

Aktier verkade då vara ett bättre alternativ och jag testade lite med hjälp av olika rekommendationer men det gick sällan speciellt bra. Kom även in på ett investera i onoterade bolag via någon slags nätverksorganisation och dumt nog satsade jag större delen av mitt sparkapital då (kanske runt 50 000, minns inte exakt numera). De pengarna gick mer eller mindre upp i rök tror jag, nätverket kollapsade och jag vet ärligt talat inte vad som hände med eventuella aktier! 

Hur som helst fick hela den grejen mig att avstå från aktier och gjorde mig skeptisk. Ärligt talat trodde jag också att det krävdes massa företagsanalys och specialkunskaper för att kunna investera framgångsrikt på börsen. Troligen trodde jag det pga mina tidigare misslyckanden i kombination med vad jag läst ditintills. 

När jag sedan började studera på heltid lade jag istället fokus på att undvika studielån och lära mig så mycket som möjligt om mitt ämne. Fortfarande fanns tankarna om passiva inkomster i bakhuvudet och jag minns att vi tex brukade spela brädspelet Ratrace (kopplat till boken Rich dad, poor dad) men HUR det skulle gå till att skaffa sig passiva inkomster var liksom dolt i dimman. Tills nyligen då jag återupptäckte min dröm och hittade flera möjliga vägar, äntligen! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s