Böcker

Ett år fyllt av läsning – 2022

Jag har så länge jag minns älskat böcker och att läsa, vad jag har läst har varierat lite. När jag var i tonåren och som ung vuxen blev det mest fantasy och drama. När jag började plugga på universitetet blev det naturligtvis mer fokus på kurslitteratur och fackböcker, något jag fastnade vid. Jag är nyfiken av mig och har läst eller påbörjat en hel del kurser och vissa ämnen blev jag mer nyfiken på och köpte på mig böcker inom olika områden. Efter att jag startade eget (eller kanske efter jag varit utbränd?) förlorade jag lite av läslusten. 2016/2017 fick jag tillbaka lite läslust igen och läste en del romaner bland annat under min senaste långresa. Jag har dock länge saknat att läsa mer fackböcker och ha en vana att läsa regelbundet.

Inför 2022 satte jag därför målet att jag skulle läsa minst 26 böcker (dvs i genomsnitt en bok varannan vecka). Jag ville även skapa en vana av att läsa lite varje dag. Två olika mål för läsvanan var att läsa minst 100 dagar i rad, och att läsa minst 15 minuter per dag. Efter ett tag kändes det för tvingat och en del av läslusten blev ett måste. Jag sänkte därför målet till att läsa minst en sida per dag, och oftast blev det betydligt mer läst än så.

Jag har ibland försökt börja läsa en bok som stått på min läslista, t.ex. 5 am club, men när jag inte känt tillräckligt engagemang för boken har jag lagt den åt sidan och valt en annan bok. Jag har ändå en hel del böcker som jag köpt men ännu inte läst, och hade därför en del att välja bland. Ibland är det helt enkelt inte rätt tid för en viss bok, utan den får vänta. Tids nog blir det nog rätt tillfälle även för de böckerna som inte känts inspirerande i år.

Jag tror att en anledning till att jag inte läste så mycket som jag ville innan 2022 var att jag själv skapat en förväntning om att skriva om många böcker här på bloggen, och det hindrade mig från att läsa då jag inte kände att jag hade tiden att skriva tillräckligt mycket. Jag hoppas återkomma med inlägg om flera av de böcker jag läst i år, men jag har lyckats släppa det måstet och har bara kunnat njuta av att läsa för läsandet och lärandets skull. Några av böckerna tror jag säkert att jag kommer läsa om någon gång, och då kanske skriva om, men bara om jag känner skrivlust. 🙂

Mina top 5 böcker i år var, utan inbördes ordning:

  • Die with zero
  • Just keep buying
  • 1%-metoden (Atomic habits)
  • Deep work
  • Factfulness

Har du någon favoritbok du vill tipsa om? Jag läser gärna om privatekonomi, personlig utveckling, investerande, företagande, livsplanering, hälsa, löpning, rörelse mm.

NrBoktitelFörfattareLäst klart
17 steg till ett roligare jobb / LivskarriärNina Jansdotter och Kristian Borglund?
2Choose FI – your blueprint to financial independenceC. Mamula, B. Barett, J. Mendonsa29/12 -21
3Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjareNatalie Eriksson30/12 -21
4Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnorMia Ingelström och Veronica Linarfve16/1 -22
5Börspsykologi – så blir du en bättre investerareCristofer Andersson24/1 -22
6Aktier – 3 steg till ekonomiskt oberoendeOla Lauritzson5/2 -22
71%-metoden (Atomic Habits)James Clear24/3 -22
8How to win friends and influence peopleDale Carnegie14/4 -22
94-timmars arbetsvecka – lär dig konsten att leva mer & jobba mindreTimothy Ferris7/5 -22
10Hjärnkoll på viktenMartin Ingvar & Gunilla Eldh13/5 -22
11Fitness & träning – Paulúns näringsläraFredrik Paulúns14/5 -22
12Probiotika – den okända faktorn för fysisk och psykisk hälsaOlle Haglund20/5 -22
13Frihetsmaskinen – så skapar du ett finansiellt fritt livSandra Bourbon25/5 -22
14Fertilitetsförståelse – en bok om att trivas i kvinnokroppen…Jenny Koos28/5 -22
15I will teach you to be richRamit Sethi11/6 -22
16Genvägen – styr dina gener och få ett friskare livDr. Cecilia Fürst22/6 -22
17Ikigai – den Japanska livskonsten till ett långt och lyckligt livH. Garcia & F. Mirallos25/6 -22
18Deep work – hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande världCal Newport16/7 -22
19Konsten att städaMarie Kondo21/7 -22
20Skärmhjärnan – hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfylldaAnders Hansen23/7 -22
21Så undviker vi klimatkatastrofen – lösningarna vi har och genombrotten vi behöverBill Gates1/8 -22
22Just keep buying – act smarter, live richerNick Maggiulli8/8 -22
23Factfulness – 10 förklaringar till att vi har fel om världen och varför läget är bättre än du trorHans Rosling, O. Rosling, A, Rosling21/8 -22
24Nätverka – så blir du den som andra vill omge sig medAnna Svahn26/8 -22
25Relationsbibeln – för er som vill hålla ihop längreKlara Doktorow & Veronika Palm28/8 -22
26Your money or your lifeVicki Robin & Joe Dominguez26/9 -22
27Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrikaAndreas Cervenka18/11 -22
28Die with zero – getting all you can from your money and your lifeBill Perkins27/12 -22
29Vägen till frikedomErik Grönwall &Simon Vikström30/12 -22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s