Arbete, Privatekonomi

Privatekonomi och FI(RE) på jobbet

Det är verkligen härligt att det i min arbetsgrupp har börjat pratas lite mer privatekonomi och sparande. Vi är en grupp på ca 10 kvinnor och kanske hälften har så smått börjat prata mer ekonomi. Det märks att vi är på olika kunskapsnivåer och har olika mål men det är roligt att höra att fler blir medvetna om vikten av en balanserad privatekonomi och att ha ett sparande – oavsett om det är till en buffert, målsparande eller FI(RE).

Än så länge har vi mest pratat lite om barnsparande och fondsparande, och lite boendeekonomi. Jag visade lite kort en ränta-på-ränta kalkylator som de blev peppade över när de såg vad utfallet skulle kunna bli. Jag har tipsat om några bra poddar och böcker också, och jag vet att åtminstone en kollega började lyssna på en av poddarna. Det kändes som en framgång att någon tagit till sig av ett tips och kanske går vidare därifrån.

Jag har än så länge varit försiktig med att prata FI(RE) då jag tror det kan uppfattas fel av personer som inte känner till konceptet och nog även om det ligger väldigt långt ifrån deras egna livssituation idag. Jag försöker mest peppa och prata positivt om sparande och privatekonomi i stort då jag tror det är bra om vi är mer öppna med att prata om investerande, indexfonder och budgets då det gynnar alla att få grepp om sin ekonomi.

Jag vet inte riktigt hur vi kommit in på det men det är i alla fall en kollega som verkar vara lite mer insatt i FI(RE) och har sånt intresse. Jag lånade ut några böcker som kollegan verkligen uppskattade. En av böckerna, Choose FI – your blueprint to financial independence, gillade hon så mycket att hon köpte den i present till flera familjemedlemmar. Det var verkligen kul att höra att boken uppskattades och det var fler kollegor som visade intresse för att låna den.

När vi pratar ekonomi håller jag mig på en allmän nivå och pratar mer koncept, information och liknande. Jag håller mig borta från att prata om specifika siffror eller eget sparande, utöver att jag kan ha nämnt att privatekonomi är ett stort intresse för mig. Jag tycker det är nyttigt och endast positivt att det pratas ekonomi, och är glad över att det blir mer accepterat att prata om det. Ser fram emot att prata mer om sparande och investeringar, och att dela bok- och poddtips med mina fantastiska kollegor.

Lämna en kommentar